Šahovska reprezentacija Srbije na pripremama u Ečki: uslovi u “Kaštelu” izuzetni, šah u Zrenjaninu beleži dobre rezultate i ima državne prvake  

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je juče hotel “Kaštel” u Ečki, gde se na četvorodnevnim pripremama pred Evropski šampionat nalazi muška seniorska šahovska reprezentacija Srbije. Još jedan rezultat dobre saradnje između Grada Zrenjanina i nacionalnih sportskih saveza doprineo je da se u ovom trenutku u Zrenjaninu nalaze tri reprezentativne sportske selekcije, s obzirom da se danas igra i rukometna utakmica ženskih reprezentacija Srbije i Bugarske. Zajedno sa gradonačelnikom, u poseti šahistima bila je i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković
 
 
 
 
Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić istakao je važnost postizanja što boljih rezultata na takmičenjima, a Srbija je poznata kao sportska nacija, sa mnogo uspeha u raznim sportovima. 
- Šah nije beležio te uspehe u poslednje dve decenije, ali sada podižemo tu lestvicu i pokušavamo da se vratimo na staze uspeha. U Ečki se pripremamo za ekipno prvenstvo Evrope, koje se održava u novembru u Crnoj Gori i ambicije su nam veće nego ranijih godina. Pojačani smo i kadrovski, prelaskom dva ozbiljna ruska igrača u našu šahovsku federaciju i želimo da na takmičenju budemo u borbi za medalju ili među prvih pet selekcija u Evropi, što bi bio veliki uspeh - rekao je Lazić i istakao da su uslovi za boravak i pripreme u ečanskom “Kaštelu” izuzetni, da su igrači vrlo zadovoljni, a saradnja Šahovskog saveza Srbije i Grada Zrenjanina na najvišem nivou. 
- Mali je broj lokalnih samouprava u Srbiji koje na ovakav način podržavaju šahovske aktivnosti, kao što to čini Grad Zrenjanin i ja se ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku na bezrezervnoj podršci. Mislim da je ovo pravo mesto i baza za pripreme, prisutan je nama neophodan mir, a ni grad nije daleko - istakao je Lazić. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da kada kažemo “Zrenjanin, grad sporta”, mislimo na široku lepezu sportova koji mogu da se predstave u Zrenjaninu i koji mogu da budu ponuda najmlađim sugrađanima. 
- Između ostalog, dobru saradnju imamo i sa Šahovskim savezom Srbije, nije prvi put da su šahisti kod nas na pripremama i zadovoljstvo nam je što smo ugostili reprezentativce Srbije. Njihovi utisci su pozitivni i nadam se da će se dobro pripremiti za predstojeće takmičenje. Ono što je nama bitno, kada je šah u pitanju, jeste da je Šahovski klub “Naftagas” iz Elemira ekipni prvak Srbije u muškoj konkurenciji, to je odličan rezultat, a ta činjenica, kao i ove pripreme, doprinose afirmaciji šaha među mlađim uzrasnim kategorijama - kazao je gradonačelnik i dodao da u našem gradu, u Šahovskom klubu “Aradac” stasava i jedan Mihajlo Bilić, osmogodišnjak koji se, pobedom na  Kadetsko-omladinskom šahovskom festivalu Šahovskog saveza Srbije, kao prvak Srbije kvalifikovao na Evropsko omladinsko šahovsko prvenstvo u Rumuniji i Prvenstvo sveta u šahu za mlade, koje će se održati u Egiptu. 
 
Šahisti ŠK "Elemir", ekipni prvaci Srbije 2023. godine
 
 
 
Selektor šahovske reprezentacije Srbije Miodrag Perunović i član reprezentacije, velemajstor Aleksandar Inđić takođe su zadovoljni tokom priprema u Ečki, ambijentom hotela “Kaštel” i ističu velike ambicije, posebno zbog dolaska u ekipu dva ruska velemajstora - prvaka Evrope Alekseja Sarane i Aleksandra Predkea, koji su dobijanjem srpskog državljanstva postali naši najbolje rangirani šahisti. 
- U sastavu reprezentacije su, osim njih dvojice i Inđića, još i Robert Markuš i Velimir Ivić, zadovoljni smo kako to sve ide, zahvalio bih se gradu Zrenjaninu i gradonačelniku na odličnim uslovima za pripreme, u kojima možemo u potpunosti da se posvetimo šahu - rekao je selektor Perunović.  
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7215/PRIPREME_SAH_REPREZENTACIJE_KASTEL_2023_0.jpg