Шаховска репрезентација Србије на припремама у Ечки: услови у “Каштелу” изузетни, шах у Зрењанину бележи добре резултате и има државне прваке  

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетио је јуче хотел “Каштел” у Ечки, где се на четвородневним припремама пред Европски шампионат налази мушка сениорска шаховска репрезентација Србије. Још један резултат добре сарадње између Града Зрењанина и националних спортских савеза допринео је да се у овом тренутку у Зрењанину налазе три репрезентативне спортске селекције, с обзиром да се данас игра и рукометна утакмица женских репрезентација Србије и Бугарске. Заједно са градоначелником, у посети шахистима била је и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић
 
 
 
 
Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић истакао је важност постизања што бољих резултата на такмичењима, а Србија је позната као спортска нација, са много успеха у разним спортовима. 
- Шах није бележио те успехе у последње две деценије, али сада подижемо ту лествицу и покушавамо да се вратимо на стазе успеха. У Ечки се припремамо за екипно првенство Европе, које се одржава у новембру у Црној Гори и амбиције су нам веће него ранијих година. Појачани смо и кадровски, преласком два озбиљна руска играча у нашу шаховску федерацију и желимо да на такмичењу будемо у борби за медаљу или међу првих пет селекција у Европи, што би био велики успех - рекао је Лазић и истакао да су услови за боравак и припреме у ечанском “Каштелу” изузетни, да су играчи врло задовољни, а сарадња Шаховског савеза Србије и Града Зрењанина на највишем нивоу. 
- Мали је број локалних самоуправа у Србији које на овакав начин подржавају шаховске активности, као што то чини Град Зрењанин и ја се овом приликом захваљујем градоначелнику на безрезервној подршци. Мислим да је ово право место и база за припреме, присутан је нама неопходан мир, а ни град није далеко - истакао је Лазић. 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да када кажемо “Зрењанин, град спорта”, мислимо на широку лепезу спортова који могу да се представе у Зрењанину и који могу да буду понуда најмлађим суграђанима. 
- Између осталог, добру сарадњу имамо и са Шаховским савезом Србије, није први пут да су шахисти код нас на припремама и задовољство нам је што смо угостили репрезентативце Србије. Њихови утисци су позитивни и надам се да ће се добро припремити за предстојеће такмичење. Оно што је нама битно, када је шах у питању, јесте да је Шаховски клуб “Нафтагас” из Елемира екипни првак Србије у мушкој конкуренцији, то је одличан резултат, а та чињеница, као и ове припреме, доприносе афирмацији шаха међу млађим узрасним категоријама - казао је градоначелник и додао да у нашем граду, у Шаховском клубу “Арадац” стасава и један Михајло Билић, осмогодишњак који се, победом на  Кадетско-омладинском шаховском фестивалу Шаховског савеза Србије, као првак Србије квалификовао на Европско омладинско шаховско првенство у Румунији и Првенство света у шаху за младе, које ће се одржати у Египту. 
 
Шахисти ШК "Елемир", екипни прваци Србије 2023. године
 
 
 
Селектор шаховске репрезентације Србије Миодраг Перуновић и члан репрезентације, велемајстор Александар Инђић такође су задовољни током припрема у Ечки, амбијентом хотела “Каштел” и истичу велике амбиције, посебно због доласка у екипу два руска велемајстора - првака Европе Алексеја Саране и Александра Предкеа, који су добијањем српског држављанства постали наши најбоље рангирани шахисти. 
- У саставу репрезентације су, осим њих двојице и Инђића, још и Роберт Маркуш и Велимир Ивић, задовољни смо како то све иде, захвалио бих се граду Зрењанину и градоначелнику на одличним условима за припреме, у којима можемо у потпуности да се посветимо шаху - рекао је селектор Перуновић.  
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7215/PRIPREME_SAH_REPREZENTACIJE_KASTEL_2023_0.jpg