Transparentnost Srbija sprovela istraživanje - Grad Zrenjanin povećao nivo transparentnosti

Transparentnost Srbija i ove godine sprovela je istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji - LTI", a rezultati su predstavljeni juče u Beogradu.

Reč je o istraživanju koje je sprovođeno 2015, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine u kome su bile obuhvaćene sve opštine i gradovi u Srbiji, kao i  2017. godine (na uzorku od 15 JLS).  Istraživanje se ove, kao i četiri prethodne, godine sprovodi uz podršku USAID-a.

 


FOTO: Transparentnost Srbija

 

Na osnovu metodologije ustanovljene 2015. godine ponovo su ocenjene i rangirane sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Ocenjene su i gradske opštine, ali nisu rangirane s obzirom na to da se zbog nejednakih nadležnosti  ne mogu porediti sa JLS.

“Zrenjanin na ovom rangiranju ima indeks 62, na skali od 0 do 100, i nalazi se na 21. mestu od 145 rangiranih JLS. To je bolja ocena i pozicija na listi u odnosu na LTI 2022, kada je ocena bila 53, a Zrenjanin je bio na 39. mestu. U međuvremenu je prosečna ocena na nivou Srbije porasla za tri poena, te sada iznosi 52. S obzirom na to da je maksimalna ocena 100, i da 11 najbolje rangiranih JLS imaju LTI iznad 70, i dalje postoji  potencijal za rast. Pojedini LTI indikatori mere ono što nije zakonska obaveza već dobra praksa, za postizanje pozitivne ocene za pojedine indikatore potrebno je ulaganje resursa, ali postoji i niz mera za povećanje transparentnosti i jačanje poverenja građana koje se, ako postoji politička i administrativna volja, mogu sprovesti brzo i bez značajnog ulaganja resursa. Stoga vas ohrabrujemo da nastavite da radite na povećanju nivoa transparentnosti, da redovno ažurirate već objavljene podatke i razmotrite gde postoji mogućnost rasta” poručili su iz Transparentnosti Srbija.

Dostavljene su i preporuke za unapređenje transparentnosti kao i novi primeri dobre prakse, koji mogu biti od koristi pri preduzimanju mera za povećanje transparentnosti.

Kada je reč o celokupnom istraživanju, rezultati od ove godine pokazuju unapređenje transparentnosti u gotovo dve trećine opština (65%) u poređenju sa prošlom godinom. Najznačajniji porast zabeležen je u kategorijama lokalnog budžeta i informatora o radu. S druge strane, trećina opština beleži niže rezultate nego prošle godine. Najveći pad zabeležen je u kategoriji javnih nabavki i posledica je izmena zakona iz 2020. godine prema kojima su lokalne samouprave u obavezi da informacije o javnim nabavkama objavljuju samo na Portalu javnih nabavki a ne više i na svojim internet stranicama. Rad lokalnih skupština i veća i dalje je najmanje transparentan među organima lokalne samouprave. 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7220/transparentnost_00.png