Uoči prve dodele nagrade “Nestor Dimitrijević” obnovljena bista u Aleji velikana i postavljena nova ploča s imenom

Novoustanovljena gradska nagrada “Nestor Dimitrijević”, za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja, biće prvi put dodeljena u ponedeljak, 16. oktobra, u 12 časova, na svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće. Prethodno, predstavnici Grada Zrenjanina i škola položiće cveće na spomen-bistu Nestora Dimitrijevića u Aleji velikana.
 
 
Nagrada, u vidu plakete i novčanog iznosa, će se dodeliti u oblasti obrazovanja od predškolskog do visokoškolskog, u šest kategorija: vaspitaču u predškolskoj ustanovi ili vaspitaču u predškolskoj grupi pri osnovnoj školi, nastavniku razredne nastave u osnovnoj školi, nastavniku predmetne nastave u osnovnoj školi, nastavniku predmetne nastave u srednjoj školi, profesoru visoke škole strukovnih studija ili profesoru fakulteta, stručnom saradniku u predškolskoj ustanovi ili psihologu u osnovnoj ili srednjoj školi ili pedagogu u osnovnoj ili srednjoj školi. 
 
 
Uslovi i kriterijumi za dodelu nagrade definisani su posebnim pravilnikom, usvojenim od strane Gradskog veća grada Zrenjanina, a na osnovu Odluke o ustanovljavanju nagrade ”Nestor Dimitrijević”, koja će se dodeljivati svake godine povodom dana rođenja (14. oktobar) tog uglednog građanina Velikog Bečkereka i velikog prosvetnog dobrotvora,  osnivača Zadužbine pri Matici srpskoj u Novom Sadu, za školovanje siromašnih i vrednih učenika i studenata. Rođen je, živeo je i sahranjen u našem gradu, gde počiva na Tomaševačkom groblju.
 
 
Ovim povodom Grad Zrenjanin je, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, obnovio i spomen-bistu Nestora Dimitrijevića, u Aleji velikana u Karađorđevom parku. Bista, otkrivena 1969. godine, je temeljno očišćena, izvršeno je nanošenje zaštitnog premaza i urađena i postavljena nova ploča s natpisom i biografskim podacima - Nestor Dimitrijević, prosvetni dobrotvor, 1782-1856. Grad Zrenjanin i ovim primerom nastavlja aktivnosti na obnovi spomen-obeležja posvećenih ličnostima i događajima iz prošlosti i doprinosi negovanju kulture sećanja na pojedince koji su ostavili vidnog traga u mnogim oblastima života i rada.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7214/BISTA_NESTOR_DIMITRIJEVIC_0.jpg