Уочи прве доделе награде “Нестор Димитријевић” обновљена биста у Алеји великана и постављена нова плоча с именом

Новоустановљена градска награда “Нестор Димитријевић”, за изузетне резултате постигнуте у области образовања и васпитања, биће први пут додељена у понедељак, 16. октобра, у 12 часова, на свечаности у Барокној сали Градске куће. Претходно, представници Града Зрењанина и школа положиће цвеће на спомен-бисту Нестора Димитријевића у Алеји великана.
 
 
Награда, у виду плакете и новчаног износа, ће се доделити у области образовања од предшколског до високошколског, у шест категорија: васпитачу у предшколској установи или васпитачу у предшколској групи при основној школи, наставнику разредне наставе у основној школи, наставнику предметне наставе у основној школи, наставнику предметне наставе у средњој школи, професору високе школе струковних студија или професору факултета, стручном сараднику у предшколској установи или психологу у основној или средњој школи или педагогу у основној или средњој школи. 
 
 
Услови и критеријуми за доделу награде дефинисани су посебним правилником, усвојеним од стране Градског већа града Зрењанина, а на основу Одлуке о установљавању награде ”Нестор Димитријевић”, која ће се додељивати сваке године поводом дана рођења (14. октобар) тог угледног грађанина Великог Бечкерека и великог просветног добротвора,  оснивача Задужбине при Матици српској у Новом Саду, за школовање сиромашних и вредних ученика и студената. Рођен је, живео је и сахрањен у нашем граду, где почива на Томашевачком гробљу.
 
 
Овим поводом Град Зрењанин је, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, обновио и спомен-бисту Нестора Димитријевића, у Алеји великана у Карађорђевом парку. Биста, откривена 1969. године, је темељно очишћена, извршено је наношење заштитног премаза и урађена и постављена нова плоча с натписом и биографским подацима - Нестор Димитријевић, просветни добротвор, 1782-1856. Град Зрењанин и овим примером наставља активности на обнови спомен-обележја посвећених личностима и догађајима из прошлости и доприноси неговању културе сећања на појединце који су оставили видног трага у многим областима живота и рада.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7214/BISTA_NESTOR_DIMITRIJEVIC_0.jpg