Završetkom radova u osam katastarskih opština, kanalska mreža za odvodnjavanje na teritoriji Zrenjanina biće potpuno funkcionalna

Prilikom nedavne posete Belom Blatu, gradonačelnik je obišao i radove na čišćenju kanalske mreže za odvodnjavanje na teritoriji tog sela. Vršilac dužnosti direktora Vodoprivrednog društva “Srednji Banat” Zrenjanin Miloš Radosavljević rekao je tada da taj sistem pokriva površinu od nekih 2.800 hektara i u svom sastavu ima 92 kilometra kanalske mreže, moćnu crpnu stanicu na elektro pogon kapaciteta 4,6 m3 u sekundi i brojne vodne objekte na samoj kanalskoj mreži. 
 
Nadležno vodoprivredno preduzeće za izvođenje ovakvih radova na ovoj teritoriji je “Srednji Banat”, a ono što je značajno, jeste da su, u prethodnih godinu dana, izvođeni i drugi radovi po ugovorima zaključenim s JVP “Vode Vojvodine”.
- U pitanju je ugovor za redovno održavanje funkcionisanja vodnih objekata, kao i radovi zaključeni po ugovoru s JP “Elektroprivreda Srbije”, a odnose se na održavanje drenažnih sistema u priobalju. Ovi radovi su izvedeni na oko 27 kilometara kanalske mreže, u ukupnoj vrednosti od oko 15 miliona dinara - istakao je Radosavljević.
 
 
 
Objasnio je da sama priroda zemljišta u našem području, tip i vrsta, kao i često prisustvo suvišnih voda, kako atmosferskih, tako i visokih nivoa podzemnih voda, zahtevaju kontinuirano finansiranje izvođenja radova ovog tipa.  
- U proteklim godinama su i Grad Zrenjanin i “Vode Vojvodine” i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznali to kao jedan od prioriteta, a verujem da ćemo i u budućnosti na ovakav način, zajednički, da radimo na prevenciji pojave poplava na teritoriji srednjeg Banata - kazao je još v.d. direktora VPD “Srednji Banat”.
 
Radovi se, po njegovim rečima, izvode na teritoriji osam katastarskih opština, realizovani su do sada u obimu od oko 85 odsto obima ugovora i očekivanja su da će biti okončani do kraja ovog meseca, pre rokova predviđenih ugovorom.
- Preostali su još radovi na teritoriji sistema za odvodnjavanje Mužlja - Lukino Selo i Taraš i nakon svih ovih završenih radova možemo da kažemo da imamo potpuno funkcionalnu kanalsku mrežu, koja može da prihvati svu suvišnu vodu s poljoprivrednog zemljišta - zaključio je Miloš Radosavljević.  
 
 
 
Grad Zrenjanin i VPD “Srednji Banat“ ostvaruju odličnu saradnju. U nadležnosti tog preduzeća je 3.124 kilometara kanalske mreže na teritoriji Grada Zrenjanina i još tri opštine, 35 crpnih stanica, 309 kilometara odbrambenih nasipa, ali i 2.200 propusta i mostova, što govori o kompleksnosti ove materije i stepenu njihove odgovornosti, uključujući i aktuelne radove koji se odvijaju u skladu s planiranom dinamikom i rokovima.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7232/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_BELO_BLATO_00.jpg