Завршетком радова у осам катастарских општина, каналска мрежа за одводњавање на територији Зрењанина биће потпуно функционална

Приликом недавне посете Белом Блату, градоначелник је обишао и радове на чишћењу каналске мреже за одводњавање на територији тог села. Вршилац дужности директора Водопривредног друштва “Средњи Банат” Зрењанин Милош Радосављевић рекао је тада да тај систем покрива површину од неких 2.800 хектара и у свом саставу има 92 километра каналске мреже, моћну црпну станицу на електро погон капацитета 4,6 м3 у секунди и бројне водне објекте на самој каналској мрежи. 
 
Надлежно водопривредно предузеће за извођење оваквих радова на овој територији је “Средњи Банат”, а оно што је значајно, јесте да су, у претходних годину дана, извођени и други радови по уговорима закљученим с ЈВП “Воде Војводине”.
- У питању је уговор за редовно одржавање функционисања водних објеката, као и радови закључени по уговору с ЈП “Електропривреда Србије”, а односе се на одржавање дренажних система у приобаљу. Ови радови су изведени на око 27 километара каналске мреже, у укупној вредности од око 15 милиона динара - истакао је Радосављевић.
 
 
 
Објаснио је да сама природа земљишта у нашем подручју, тип и врста, као и често присуство сувишних вода, како атмосферских, тако и високих нивоа подземних вода, захтевају континуирано финансирање извођења радова овог типа.  
- У протеклим годинама су и Град Зрењанин и “Воде Војводине” и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство препознали то као један од приоритета, а верујем да ћемо и у будућности на овакав начин, заједнички, да радимо на превенцији појаве поплава на територији средњег Баната - казао је још в.д. директора ВПД “Средњи Банат”.
 
Радови се, по његовим речима, изводе на територији осам катастарских општина, реализовани су до сада у обиму од око 85 одсто обима уговора и очекивања су да ће бити окончани до краја овог месеца, пре рокова предвиђених уговором.
- Преостали су још радови на територији система за одводњавање Мужља - Лукино Село и Тараш и након свих ових завршених радова можемо да кажемо да имамо потпуно функционалну каналску мрежу, која може да прихвати сву сувишну воду с пољопривредног земљишта - закључио је Милош Радосављевић.  
 
 
 
Град Зрењанин и ВПД “Средњи Банат“ остварују одличну сарадњу. У надлежности тог предузећа је 3.124 километара каналске мреже на територији Града Зрењанина и још три општине, 35 црпних станица, 309 километара одбрамбених насипа, али и 2.200 пропуста и мостова, што говори о комплексности ове материје и степену њихове одговорности, укључујући и актуелне радове који се одвијају у складу с планираном динамиком и роковима.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7232/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_BELO_BLATO_00.jpg