Niz radova širom grada i u novembru: od trim-staza i saobraćajnica, preko obnove fasada i spomenika, energetske efikasnosti do kanalizacije u selima

Radovi na izgradnji saobraćajnice Orlovat - Botoš, pristupne saobraćajnice za budući parking u Nemanjinoj ulici, izgradnja trim-staze u Karađorđevom parku, obnova fasada objekata u centru grada, obnova spomenika Žarku Zrenjaninu, zamena stolarije na zgradi osnovne škole u Tarašu, radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u Lazarevu i Elemiru, nov košarkaški teren na lokaciji "Barice" u MZ "Dositej Obradović", neki su od radova koji se su odvijali ili su u toku na teritoriji grada i u novembru mesecu. Uz brojna gradilišta stanova kolektivnog stanovanja i privrednih objekata, radovi u Zrenjaninu rezultat su povećanog priliva sredstava sa viših nivoa vlasti, izdvajanja namenskih budžetskih sredstava, ali i želje lokalne samouprave da rešava neke od gorućih problema građana, kao što je problem sa mostom između Orlovata i Tomaševca.
 
 
 
 
U periodu dok teku pripreme za igradnju novog drumskog mosta na proleće, pristupilo se, kao privremenom rešenju, rekonstrukciji atarskog puta Orlovat - Botoš u državni put i njegovom asfaltiranju. Na deonici dugoj 5,3 kilometara radovi su u toku, očekuje se početak asfaltiranja, a dinamika posla će zavisiti od vremenskih uslova. 
 
Pristupna saobraćajnica za budući parking, praktično nova ulica u centru grada, gradi se nešto sporijim tempom, ali se sada već naziru konture okretnice nadomak sadašnjeg službenog parkinga JP “Pošta Srbije”, s koje će biti moguće povezivanje na ulice Pupinovu i Slobodana Bursaća, u narednim fazama projekta. Formiranje pristupne ulice iz Nemanjine podrazumeva gradnju saobraćajnice sa trotoarima, uz svu pripadajuću komunalnu infrastrukturu - elektro i kanalizacione mreže i rasvete. “Podzemni” deo posla je u proteklom periodu završen i trenutno su u toku radovi na popločavanju trotoara uz deo saobraćajnice i okretnicu.
 
U toku su i radovi na obnovi i rekonstrukciji dva objekta u centru grada - nekadašnje Srpske zadružne banke u Ulici kralja Petra Prvog (u koji je planirano preseljenje Savremene galerije UK Ečka), kao i zgrade republičkih fondova penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja. Privodi se nameni i objekat Crvenog krsta u Ulici Miroslava Tirša, na staroj pijaci, gde su u toku unutrašnji radovi. U tom prostoru predviđeno je da bude smeštena Narodna kuhinja.
 
 
 
 
Izgradnja nove trim-staze u Karađorđevom parku, na trasi prethodne, počela je proteklih dana, a za tu svrhu obezbeđena su sredstva od Ministarstva omladine i sporta, u iznosu od 20 miliona dinara. Izgradnja trim-staze, pored ozelenjavanja, planirana je u sklopu rekonstrukcije Karađorđevog parka, kako bi to mesto bilo oplemenjeno novim sadržajima, budući da se u blizini nalaze i sportski objekti, a stazu su i do sada koristili brojni sportisti i rekreativci. 
 
 
 
 
U Tarašu su izvedeni radovi na zameni dotrajale stolarije na zgradi OŠ “Svetozar Marković - Toza”, kao značajan doprinos poboljšanju energetske efikasnosti, ali i bezbednosti učenika. Istovremeno, nastavljeni su radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u Elemiru i Lazarevu. U Elemiru se realizuje ugovor u vrednosti 17 miliona dinara, a od ukupno predviđena 32 kilometra kanalizacione mreže u tom selu do sada je završeno 23 kilometra.
 
 
 
 
Pre nekoliko dana završeni su i radovi na čišćenju, konzervaciji i restauraciji spomenika Žarku Zrenjaninu, čime je mu je vraćen originalni izgled iz 1952. godine, kada je i otkriven. Ovim je Grad Zrenjanin, na inicijativu gradonačelnika, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin i uz pomoć sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za investiciono održavanje spomenika i ratnih vojnih memorijala, obnovio monument posvećen ličnosti čije ime nosi, a u susret značajnom jubileju, 80. godišnjici od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 1944. godine.
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7282/ATARSKI_PUT_ORLOVAT_BOTOS_PRIPREMNI_RADOVI_0.jpg