Низ радова широм града и у новембру: од трим-стаза и саобраћајница, преко обнове фасада и споменика, енергетске ефикасности до канализације у селима

Радови на изградњи саобраћајнице Орловат - Ботош, приступне саобраћајнице за будући паркинг у Немањиној улици, изградња трим-стазе у Карађорђевом парку, обнова фасада објеката у центру града, обнова споменика Жарку Зрењанину, замена столарије на згради основне школе у Тарашу, радови на изградњи фекалне канализације у Лазареву и Елемиру, нов кошаркашки терен на локацији "Барице" у МЗ "Доситеј Обрадовић", неки су од радова који се су одвијали или су у току на територији града и у новембру месецу. Уз бројна градилишта станова колективног становања и привредних објеката, радови у Зрењанину резултат су повећаног прилива средстава са виших нивоа власти, издвајања наменских буџетских средстава, али и жеље локалне самоуправе да решава неке од горућих проблема грађана, као што је проблем са мостом између Орловата и Томашевца.
 
 
 
 
У периоду док теку припреме за иградњу новог друмског моста на пролеће, приступило се, као привременом решењу, реконструкцији атарског пута Орловат - Ботош у државни пут и његовом асфалтирању. На деоници дугој 5,3 километара радови су у току, очекује се почетак асфалтирања, а динамика посла ће зависити од временских услова. 
 
Приступна саобраћајница за будући паркинг, практично нова улица у центру града, гради се нешто споријим темпом, али се сада већ назиру контуре окретнице надомак садашњег службеног паркинга ЈП “Пошта Србије”, с које ће бити могуће повезивање на улице Пупинову и Слободана Бурсаћа, у наредним фазама пројекта. Формирање приступне улице из Немањине подразумева градњу саобраћајнице са тротоарима, уз сву припадајућу комуналну инфраструктуру - електро и канализационе мреже и расвете. “Подземни” део посла је у протеклом периоду завршен и тренутно су у току радови на поплочавању тротоара уз део саобраћајнице и окретницу.
 
У току су и радови на обнови и реконструкцији два објекта у центру града - некадашње Српске задружне банке у Улици краља Петра Првог (у који је планирано пресељење Савремене галерије УК Ечка), као и зграде републичких фондова пензијско-инвалидског и здравственог осигурања. Приводи се намени и објекат Црвеног крста у Улици Мирослава Тирша, на старој пијаци, где су у току унутрашњи радови. У том простору предвиђено је да буде смештена Народна кухиња.
 
 
 
 
Изградња нове трим-стазе у Карађорђевом парку, на траси претходне, почела је протеклих дана, а за ту сврху обезбеђена су средства од Министарства омладине и спорта, у износу од 20 милиона динара. Изградња трим-стазе, поред озелењавања, планирана је у склопу реконструкције Карађорђевог парка, како би то место било оплемењено новим садржајима, будући да се у близини налазе и спортски објекти, а стазу су и до сада користили бројни спортисти и рекреативци. 
 
 
 
 
У Тарашу су изведени радови на замени дотрајале столарије на згради ОШ “Светозар Марковић - Тоза”, као значајан допринос побољшању енергетске ефикасности, али и безбедности ученика. Истовремено, настављени су радови на изградњи фекалне канализације у Елемиру и Лазареву. У Елемиру се реализује уговор у вредности 17 милиона динара, а од укупно предвиђена 32 километра канализационе мреже у том селу до сада је завршено 23 километра.
 
 
 
 
Пре неколико дана завршени су и радови на чишћењу, конзервацији и рестаурацији споменика Жарку Зрењанину, чиме је му је враћен оригинални изглед из 1952. године, када је и откривен. Овим је Град Зрењанин, на иницијативу градоначелника, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Зрењанин и уз помоћ средстава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за инвестиционо одржавање споменика и ратних војних меморијала, обновио монумент посвећен личности чије име носи, а у сусрет значајном јубилеју, 80. годишњици од ослобођења града у Другом светском рату, 1944. године.
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7282/ATARSKI_PUT_ORLOVAT_BOTOS_PRIPREMNI_RADOVI_0.jpg