Povodom obeležavanja kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ pušteni narandžasti gerberi u znak sećanja na žene žrtve nasilja

Povodom globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, sa Malog mosta danas je simbolično pušteno u vodu 27 narandžastih gerbera i minutom ćutanja odata pošta svim ženama, žrtvama nasilja u našoj zemlji tokom ove godine. 

Događaj je održan u organizaciji Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina, Centra za socijalni rad i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina -  “Most”.
 

 

 

Koordinatorka Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina Lepa Željski ukazala je da, kao i svake godine, Grad Zrenjanin učestvuje u toj globanoj kampanji, ali ne samo 16 dana u okviru ove kampanje, nego 365 dana godišnje.
- Radi se na prevenciji svih nasilnih oblika ponašanja, kako kod dece, tako i kod starijih, a sama kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama nam govori dosta toga, da je nasilje uopšte globalna pojava, da se pojavljuje u svim strukturama i u svim dobima. Važno je istaći da žene trpe nasilje u svojim kućama, od svojih partnera i bližih članova porodice i domaćinstva. Grad Zrenajnin aktivno učestvuje u suzbijanju svih tih oblika nasilja, a prošireno je i na srednje škole, budući da je formiran tim za prevenciju vršnjačkog nasilja, što lokalna samouprava radi u saradnji sa Centrom za socijalni rad i svim ostalim relevantnim institucijama – kazala je ona. 
Željski je rekla i da će Grad Zrenjanin, kao i Ženska odbornička mreža, organizacije i institucije nastaviti da pružaju podršku ženama, deci i svima kojima je to potrebno. 

 

 

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, obeležava se od  25. novembra - Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

U fokusu ovogodišnje kampanje su mladi kao pokretači promena i njihov aktivizam i uloga u izgradnji društva u kojem postoji nulta tolerancija za nasilje nad ženama i devojčicama.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog , na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ukazalo je na zabrinjavajuće podatke da je u našoj zemlji u poslednjih 10 godina, u rodno zasnovanom nasilju, više od 300 žena izgubilo život, a samo ove godine ubijeno je 27 žena.
 

 


U sklopu kampanje "16 dana aktivizma" obeležavaju se važni međunarodni datumi koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava:
25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
1. decembar - Svetski dan borbe protiv AIDS-a
2. decembar - Međunarodni dan protiv ropstva
3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
6. decembar - Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7288/16_dana_23_00.jpg