U Gradskoj kući održana svečanost povodom završetka diplomatske misije u Srbiji Georgea Dinu, generalnog konzula Rumunije u Vršcu

Skupština
Nakon tri mandata na funkciji generalnog konzula Rumunije u Vršcu, George Dinu završio je diplomatsku misiju. Tim povodom, upriličena je svečanost u Gradskoj kući u Zrenjaninu, priređen prijem  za konzula i održan prigodan umetnički program. Domaćin prijema bio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, a prijemu su prisustvovali i član Gradskog veća Marinel Mendrea, kao i direktor Zrenjaninske filharmonije i predsednik  Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine Roman Bugar.
 
 
 
 
Predsednik Skupštine grada zahvalio se gospodinu konzulu, pre svega na tome što je tokom tri mandata u našoj zemlji, u gradu Vršcu, uradio značajan posao na unapređenju dobrih odnosa između naših dveju država i naroda. 
“Srbija sa Rumunijom deli svoju najdužu granicu, ali ono što je važnije jeste da su sa obe strane granice prijatelji, koji međusobno sarađuju i razmenjuju iskustva i ideje. Posebno je to izraženo upravo u našem Banatu, gde su gradovi i opštine uključeni u različite projekte prekogranične saradnje. Mogu s ponosom da kažem da je grad Zrenjanin u gradu Temišvaru i njegovim organizacijama našao važne partnere i saradnike, a drago nam je i što  saradnja s bratskim gradom Aradom takođe dugo i s uspehom traje”, poručio je Janjić, obraćajući se na svečanosti. 
 
 
 
 
Rekao je da bi trebalo mnogo vremena za nabrajanje na koje sve načine naši narodi međusobno sarađuju, i ovde i u Rumuniji. 
“Posebno je to izraženo u kulturi i umetnosti, i naši današnji gosti uglavnom su iz tih oblasti. Zrenjanin je sa puno razloga sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna koji ove godine obeležava 15 godina od osnivanja, a ponosimo se i činjenicom da je naš sugrađanin bio dr Radu Flora, najznačajniji rumunski naučni radnik sa ovih prostora”, ukazao je Čedomir Janjić i  poručio dosadašnjem generalnom konzulu da će za njega vrata Gradske kuće u Zrenjaninu uvek biti otvorena i da će nam biti zadovoljstvo da ga ugostimo i nekom narednom prilikom ili povodom.
 
 
 
Zahvaljujući se na svim lepim rečima i obraćajući se predstavnicima grada Zrenjanina i rumunske nacionalne zajednice, konzul Dinu rekao je da smatra da je njegovo najveće dostignuće u ovih šest i po godina to što je postao deo te zajednice.
“Bili smo zajedno na mnogim manifestacijama zajedno, govorili smo stotine puta sa scene, zajedno smo išli na događaje gde smo se upoznali i postali bolji prijatelji. Teško mi je da pričam za ovu manifestaciju pod nazivom “Zahvalnost”. Zahvalnost mora ići od mene prema vama, jer samo zahvaljujući vama sam ovde vodio divan život, i profesionalno, jer sam stekao stotine prijatelja, uradili smo mnogo dobrih stvari zajedno”, kazao je i dodao da je u ovom okruženju, na kraju profesionalne karijere,  živeo možda najlepši period svog profesionalnog života. Zahvalio se predsedniku Skupštine grada što je omogućio da se svečanost održi u ambijentu barokne sale Gradske kuće.
 
 
 
 
“Svim lokalnim i pokrajinskim vlastima, a posebno srednjobanatskim i južnobanatskim, onima iz mog izbornog okruga, zahvaljujem se na podršci koju ste uvek davali rumunskoj manjini, manjini koja je, uz svu skromnost koju vam kažem, lider u kulturi, naučne manifestacije bilo koje vrste... Rumunska zajednica, iako je malobrojna, doprinosi trajnom obogaćivanju i unapređenju multietničkog i multikulturalnog pejzaža Vojvodine. Vojvodina je jedinstveno mesto, Bogom blagosloveno, ne samo ovde u Srbiji, već i u Evropi, a možda i u svetu, kroz sav taj multikulturalizam, spajanje kultura i jezika”, istakao je George Dinu.
 
Program je vodio predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine Lučijan Marina, koji je ovom prilikom predstavio i publikacije i dodelio zahvalnice od strane tog društva, a održan je i prigodan kulturno-umetnički program.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7258/RUMUNSKI_KONZUL_GEORGE_DINU_0.jpg