У Градској кући одржана свечаност поводом завршетка дипломатске мисије у Србији Георгеа Дину, генералног конзула Румуније у Вршцу

Скупштина
Након три мандата на функцији генералног конзула Румуније у Вршцу, Георге Дину завршио је дипломатску мисију. Тим поводом, уприличена је свечаност у Градској кући у Зрењанину, приређен пријем  за конзула и одржан пригодан уметнички програм. Домаћин пријема био је председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић, а пријему су присуствовали и члан Градског већа Маринел Мендреа, као и директор Зрењанинске филхармоније и председник  Фестивала румунског фолклора деце Војводине Роман Бугар.
 
 
 
 
Председник Скупштине града захвалио се господину конзулу, пре свега на томе што је током три мандата у нашој земљи, у граду Вршцу, урадио значајан посао на унапређењу добрих односа између наших двеју држава и народа. 
“Србија са Румунијом дели своју најдужу границу, али оно што је важније јесте да су са обе стране границе пријатељи, који међусобно сарађују и размењују искуства и идеје. Посебно је то изражено управо у нашем Банату, где су градови и општине укључени у различите пројекте прекограничне сарадње. Могу с поносом да кажем да је град Зрењанин у граду Темишвару и његовим организацијама нашао важне партнере и сараднике, а драго нам је и што  сарадња с братским градом Арадом такође дуго и с успехом траје”, поручио је Јањић, обраћајући се на свечаности. 
 
 
 
 
Рекао је да би требало много времена за набрајање на које све начине наши народи међусобно сарађују, и овде и у Румунији. 
“Посебно је то изражено у култури и уметности, и наши данашњи гости углавном су из тих области. Зрењанин је са пуно разлога седиште Завода за културу војвођанских Румуна који ове године обележава 15 година од оснивања, а поносимо се и чињеницом да је наш суграђанин био др Раду Флора, најзначајнији румунски научни радник са ових простора”, указао је Чедомир Јањић и  поручио досадашњем генералном конзулу да ће за њега врата Градске куће у Зрењанину увек бити отворена и да ће нам бити задовољство да га угостимо и неком наредном приликом или поводом.
 
 
 
Захваљујући се на свим лепим речима и обраћајући се представницима града Зрењанина и румунске националне заједнице, конзул Дину рекао је да сматра да је његово највеће достигнуће у ових шест и по година то што је постао део те заједнице.
“Били смо заједно на многим манифестацијама заједно, говорили смо стотине пута са сцене, заједно смо ишли на догађаје где смо се упознали и постали бољи пријатељи. Тешко ми је да причам за ову манифестацију под називом “Захвалност”. Захвалност мора ићи од мене према вама, јер само захваљујући вама сам овде водио диван живот, и професионално, јер сам стекао стотине пријатеља, урадили смо много добрих ствари заједно”, казао је и додао да је у овом окружењу, на крају професионалне каријере,  живео можда најлепши период свог професионалног живота. Захвалио се председнику Скупштине града што је омогућио да се свечаност одржи у амбијенту барокне сале Градске куће.
 
 
 
 
“Свим локалним и покрајинским властима, а посебно средњобанатским и јужнобанатским, онима из мог изборног округа, захваљујем се на подршци коју сте увек давали румунској мањини, мањини која је, уз сву скромност коју вам кажем, лидер у култури, научне манифестације било које врсте... Румунска заједница, иако је малобројна, доприноси трајном обогаћивању и унапређењу мултиетничког и мултикултуралног пејзажа Војводине. Војводина је јединствено место, Богом благословено, не само овде у Србији, већ и у Европи, а можда и у свету, кроз сав тај мултикултурализам, спајање култура и језика”, истакао је Георге Дину.
 
Програм је водио председник Друштва за румунски језик Војводине Лучијан Марина, који је овом приликом представио и публикације и доделио захвалнице од стране тог друштва, а одржан је и пригодан културно-уметнички програм.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7258/RUMUNSKI_KONZUL_GEORGE_DINU_0.jpg