Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta - cveće i sećanje na naše sugrađane i na sve stradale pripadnike jevrejskog naroda

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, obeležen je danas u Zrenjaninu komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomen-obeležje na mestu nekadašnje sinagoge. Učešće u obeležavanju ovog važnog datuma uzeli su predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin, Grada Zrenjanina, Gradskog odbora SUBNOR i učenici i profesori Zrenjaninske gimnazije. Pročitana je molitva i održani su prigodni govori, još jednom ukazujući na stradanja jevrejskog naroda, na zla fašizma tokom Drugog svetskog rata i upućene su poruke mira i tolerancije, da se slično zlo nikada i nikome više ne ponovi. 
 
 
 
 
Predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov podsetila je da se Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u našem gradu obeležava duže od 20 godina. Istakla je napore koji se čine na edukaciji mladih i istraživanju Holokausta, u čemu prednjači Zrenjaninska gimnazija i dodala da je važno je da se neguje kultura sećanja, ne samo zbog jedne populacije koja je stradala, već i zbog stradalih Roma, Srba, Poljaka, pa i Jevreja, jer su cifre o njihovim stradalim pripadnicima tokom Drugog svetskog rata strašne. 
 
U ime lokalne samouprave, Grada Zrenjanina i gradonačelnika, venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović. Zamenik Santovac podsetio je još jednom da je Zrenjanin, kao prvi grad u Srbiji, postavio znamenja “kamen spoticanja”, posvećena stradalim jevrejskim porodicama, kao i da je na mestu gde se nalazila sinagoga postavljena i nova spomen-ploča, na kojoj je, na tri jezika - srpskom, engleskom i hebrejskom - ispisano podsećanje i na sinagogu i na Jevreje iz našeg grada, tragično nestale u pogromu 1941. godine. 
“Svake godine na ovom mestu odajemo počast našim stradalim sugrađanima, njih 1288 je te godine šlepovima deportovano u beogradske logore iz kojih se nikada nisu vratili, i tih tragičnih događaja sećamo se i uz komemoracije na pešačkom mostu i na Jevrejskom groblju. Taj deo istorije našeg grada ispisan je crnim slovima i danas se okupljamo s jasnim ciljem, da sprečimo da se u budćnosti dogodi bilo šta slično”, poručio je Santovac.  
 
 
 
 
Datum sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je zbog 27. januara 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja i najozloglašeniji fašistički logor smrti u porobljenoj Evropi. 
 
Zrenjaninski gimnazijalci, koji su položili venac zajedno sa profesorima sociologije, filozofije i građanskog vaspitanja, Senkom Jankov i Edijem Darušijem, ističu važnost stalnog ukazivanja na Holokaust i edukacija na tu temu. Jovan Robal kaže da gimnazija daje značaj temi Holokausta i posvećuje joj različite radionice, tribine, kroz aktivnosti u sekcijama.
“Obrađujemo tu temu, upoznajemo učenike i učenice s njom, jer smatram da mladi nisu dovoljno zainteresovani da nešto o tome znaju, a tema je izuzetno važna. Važno je i da mi mladi budemo svesni toga i da možemo da doprinesemo da se takvo zlo i stradanje više nikada ne dogodi, bilo gde u svetu”, rekao je ovaj učenik četvrtog razreda Zrenjaninske gimnazije. 
 
 
 
Njegovo mišljenje deli i učenica trećeg razreda Tamara Maričić, koja je ovom prilikom rekla da gimnazija ima tradiciju da obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta i da održava tribine o antifašizmu. 
“Smatram da ovakvi događaji i zločini ne smeju da se zaborave, kako se ne bi ponovili. Svi ti ljudi koji su stradali imali su svoje želje i snove koje su hteli da ispune, ali im to nije bilo dozvoljeno. Nije važno koje je čovek vere, koje je nacionalnosti ili etničke pripadnosti, važno je i najbitnije kakav je on u duši. Mi mladi bi trebalo da što više podignemo svest o tome da treba međusobno da se poštujemo i volimo”, poručila je Tamara.  
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7353/DAN_HOLOKAUSTA_2024_0.jpg