Међународни дан сећања на жртве Холокауста - цвеће и сећање на наше суграђане и на све страдале припаднике јеврејског народа

Међународни дан сећања на жртве Холокауста, 27. јануар, обележен је данас у Зрењанину комеморативним скупом и полагањем венаца на спомен-обележје на месту некадашње синагоге. Учешће у обележавању овог важног датума узели су представници Јеврејске општине Зрењанин, Града Зрењанина, Градског одбора СУБНОР и ученици и професори Зрењанинске гимназије. Прочитана је молитва и одржани су пригодни говори, још једном указујући на страдања јеврејског народа, на зла фашизма током Другог светског рата и упућене су поруке мира и толеранције, да се слично зло никада и никоме више не понови. 
 
 
 
 
Председница Јеврејске општине Зрењанин Љиљана Попов подсетила је да се Међународни дан сећања на жртве Холокауста у нашем граду обележава дуже од 20 година. Истакла је напоре који се чине на едукацији младих и истраживању Холокауста, у чему предњачи Зрењанинска гимназија и додала да је важно је да се негује култура сећања, не само због једне популације која је страдала, већ и због страдалих Рома, Срба, Пољака, па и Јевреја, јер су цифре о њиховим страдалим припадницима током Другог светског рата страшне. 
 
У име локалне самоуправе, Града Зрењанина и градоначелника, венац су положили заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Марија Дамјановић. Заменик Сантовац подсетио је још једном да је Зрењанин, као први град у Србији, поставио знамења “камен спотицања”, посвећена страдалим јеврејским породицама, као и да је на месту где се налазила синагога постављена и нова спомен-плоча, на којој је, на три језика - српском, енглеском и хебрејском - исписано подсећање и на синагогу и на Јевреје из нашег града, трагично нестале у погрому 1941. године. 
“Сваке године на овом месту одајемо почаст нашим страдалим суграђанима, њих 1288 је те године шлеповима депортовано у београдске логоре из којих се никада нису вратили, и тих трагичних догађаја сећамо се и уз комеморације на пешачком мосту и на Јеврејском гробљу. Тај део историје нашег града исписан је црним словима и данас се окупљамо с јасним циљем, да спречимо да се у будћности догоди било шта слично”, поручио је Сантовац.  
 
 
 
 
Датум сећања на жртве Холокауста установљен је због 27. јануара 1945. године, када је Црвена армија ослободила Аушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Јевреја и најозлоглашенији фашистички логор смрти у поробљеној Европи. 
 
Зрењанински гимназијалци, који су положили венац заједно са професорима социологије, филозофије и грађанског васпитања, Сенком Јанков и Едијем Дарушијем, истичу важност сталног указивања на Холокауст и едукација на ту тему. Јован Робал каже да гимназија даје значај теми Холокауста и посвећује јој различите радионице, трибине, кроз активности у секцијама.
“Обрађујемо ту тему, упознајемо ученике и ученице с њом, јер сматрам да млади нису довољно заинтересовани да нешто о томе знају, а тема је изузетно важна. Важно је и да ми млади будемо свесни тога и да можемо да допринесемо да се такво зло и страдање више никада не догоди, било где у свету”, рекао је овај ученик четвртог разреда Зрењанинске гимназије. 
 
 
 
Његово мишљење дели и ученица трећег разреда Тамара Маричић, која је овом приликом рекла да гимназија има традицију да обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста и да одржава трибине о антифашизму. 
“Сматрам да овакви догађаји и злочини не смеју да се забораве, како се не би поновили. Сви ти људи који су страдали имали су своје жеље и снове које су хтели да испуне, али им то није било дозвољено. Није важно које је човек вере, које је националности или етничке припадности, важно је и најбитније какав је он у души. Ми млади би требало да што више подигнемо свест о томе да треба међусобно да се поштујемо и волимо”, поручила је Тамара.  
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7353/DAN_HOLOKAUSTA_2024_0.jpg