Gradonačelnik posetio rvačke reprezentativce Srbije na pripremama pred Evropsko prvenstvo i kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno s generalnom sekretarkom Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosavom Đapić Atanacković, posetio je danas u Domu borilačkih sportova “Partizan” reprezentativce Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom, koji se u našem gradu pripremaju za nastup na Evropskom prvenstvu u Rumuniji. Naši najbolji rvači već tradicionalno završne pripreme pred velika takmičenja obavljaju u Zrenjaninu, zahvaljujući dobrim uslovima, izuzetnim uspesima rvača “Proletera”, ali, pre svega, odličnoj saradnji koju Grad Zrenjanin i Sportski savez grada dugi niz godina ostvaruju s nacionalnim rvačkim savezom. Uz naše rvače na pripremama su i trojica takmičara reprezentacije Izraela.
 
 
 
 
Reprezentativci pripreme završavaju danas i iz Zrenjanina polaze za Bukurešt, gde u ponedeljak, 12. februara, počinje šampionat Starog kontinenta. Na njemu će Srbiju predstavljati 10 takmičara. Iako je Evropsko prvenstvo takmičenje visokog ranga, u ovoj godini sve je podređeno Olimpijskim igrama u Parizu, tako da će jedan od naših najboljih rvača, Zrenjaninac Viktor Nemeš, propustiti šampionat u Rumuniji kako bi tempirao formu za olimpijske kvalifikacije, koje slede u aprilu i maju.  
 
 
 
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da ponovo ugostimo najbolje rvače Srbije, koji treniraju u Domu borilačkih sportova, sali Rvačkog kluba “Proleter”. 
“Poznato je da rvačka škola iz Zrenjanina, ali i rvačka škola Srbije, s obzirom na rezultate u minulom periodu, privlači i druge reprezentacije i stručnjake da dođu ovde da se usavršavaju. Zahvaljujući Rvačkom klubu “Proleter” i njihovim kadrovima, zahvaljujući podršci i Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije, rvački sport u Srbiji je na visokoj lestvici, a u Zrenjaninu jedan od najuspešnijih, koji decenijama, u kontinuitetu baštini medalje sa velikih evropskih i svetskih takmičenja i Olimpijskih igara. Očekujemo da naši rvači maksimum daju upravo na Olimpijskim igrama u Parizu i verujem da će on biti dovoljan da se u Srbiju, a posebno u Zrenjanin, vrate s medaljama i nastave dosadašnji niz od 24 medalje koje su do sada osvojili sportisti iz našeg grada”, istakao je gradonačelnik Salapura.
 
Najavio je i novo izdanje publikacije “Zrenjaninska olimpijska ogrlica”, njen dopunjen nastavak koji govori o istoriji olimpijskog pokreta u našeg gradu, kao i mnogim sportskim pričama koje treba da budu inspiracija mladim ljudima da olimpijske vrednosti primene u svakodnevnom životu. 
 
 
 
 
Selektor svih selekcija Rvačkog saveza Srbije, dr Milorad Dokmanac, kaže da je nastavljen kontinuitet odlaska na velika takmičenja upravo iz Zrenjanina, koji je započet pre 11 godina. 
“Nadam se da nećemo prekinuti niz i da će rvači ponovo doneti bar jednu ili više medalja s prvenstva Evrope, ovoga puta iz Bukurešta. Sastav naše reprezentacije je već poznat, a s našim reprezentativcima ovde su i trojica rvača iz Izraela. Pre oko mesec dana kontaktirao nas je trener Izraela, koji zna da je rvanje grčko-rimskim stilom u Srbiji u svetskom vrhu i dvojica od ovih njihovih rvača su ozbiljni takmičari, osvajači medalja u mlađim kategorijama. Dobro su se ovde uklopili i dosta nam znače za sparingovanje. Šteta je što ovaj prostor ne dozvoljava prisustvo više od 12 do 14 boraca, jer bi ovde na pripreme sigurno dolazile mnoge reprezentacije”, kazao je Dokmanac. 
 
Boje reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Bukureštu, od 12. do 18. februara, braniće i trojica rvača iz zrenjaninskog “Proletera”: Georgi Tibilov (do 60 kilograma), Mihail Kadžaja (97 kg) i Boris Petrušić (130 kg). Olimpijsku normu za Pariz već je obezbedio Mate Nemeš, svetski šampion iz 2022. godine. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7360/POSETA_RVACI_2024_0.jpg