Градоначелник посетио рвачке репрезентативце Србије на припремама пред Европско првенство и квалификације за Олимпијске игре у Паризу

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно с генералном секретарком Спортског савеза града Зрењанина Вукосавом Ђапић Атанацковић, посетио је данас у Дому борилачких спортова “Партизан” репрезентативце Србије у рвању грчко-римским стилом, који се у нашем граду припремају за наступ на Европском првенству у Румунији. Наши најбољи рвачи већ традиционално завршне припреме пред велика такмичења обављају у Зрењанину, захваљујући добрим условима, изузетним успесима рвача “Пролетера”, али, пре свега, одличној сарадњи коју Град Зрењанин и Спортски савез града дуги низ година остварују с националним рвачким савезом. Уз наше рваче на припремама су и тројица такмичара репрезентације Израела.
 
 
 
 
Репрезентативци припреме завршавају данас и из Зрењанина полазе за Букурешт, где у понедељак, 12. фебруара, почиње шампионат Старог континента. На њему ће Србију представљати 10 такмичара. Иако је Европско првенство такмичење високог ранга, у овој години све је подређено Олимпијским играма у Паризу, тако да ће један од наших најбољих рвача, Зрењанинац Виктор Немеш, пропустити шампионат у Румунији како би темпирао форму за олимпијске квалификације, које следе у априлу и мају.  
 
 
 
Градоначелник је изразио задовољство због прилике да поново угостимо најбоље рваче Србије, који тренирају у Дому борилачких спортова, сали Рвачког клуба “Пролетер”. 
“Познато је да рвачка школа из Зрењанина, али и рвачка школа Србије, с обзиром на резултате у минулом периоду, привлачи и друге репрезентације и стручњаке да дођу овде да се усавршавају. Захваљујући Рвачком клубу “Пролетер” и њиховим кадровима, захваљујући подршци и Покрајинске владе и Владе Републике Србије, рвачки спорт у Србији је на високој лествици, а у Зрењанину један од најуспешнијих, који деценијама, у континуитету баштини медаље са великих европских и светских такмичења и Олимпијских игара. Очекујемо да наши рвачи максимум дају управо на Олимпијским играма у Паризу и верујем да ће он бити довољан да се у Србију, а посебно у Зрењанин, врате с медаљама и наставе досадашњи низ од 24 медаље које су до сада освојили спортисти из нашег града”, истакао је градоначелник Салапура.
 
Најавио је и ново издање публикације “Зрењанинска олимпијска огрлица”, њен допуњен наставак који говори о историји олимпијског покрета у нашег граду, као и многим спортским причама које треба да буду инспирација младим људима да олимпијске вредности примене у свакодневном животу. 
 
 
 
 
Селектор свих селекција Рвачког савеза Србије, др Милорад Докманац, каже да је настављен континуитет одласка на велика такмичења управо из Зрењанина, који је започет пре 11 година. 
“Надам се да нећемо прекинути низ и да ће рвачи поново донети бар једну или више медаља с првенства Европе, овога пута из Букурешта. Састав наше репрезентације је већ познат, а с нашим репрезентативцима овде су и тројица рвача из Израела. Пре око месец дана контактирао нас је тренер Израела, који зна да је рвање грчко-римским стилом у Србији у светском врху и двојица од ових њихових рвача су озбиљни такмичари, освајачи медаља у млађим категоријама. Добро су се овде уклопили и доста нам значе за спаринговање. Штета је што овај простор не дозвољава присуство више од 12 до 14 бораца, јер би овде на припреме сигурно долазиле многе репрезентације”, казао је Докманац. 
 
Боје репрезентације Србије на Европском првенству у Букурешту, од 12. до 18. фебруара, браниће и тројица рвача из зрењанинског “Пролетера”: Георги Тибилов (до 60 килограма), Михаил Каџаја (97 кг) и Борис Петрушић (130 кг). Олимпијску норму за Париз већ је обезбедио Мате Немеш, светски шампион из 2022. године. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7360/POSETA_RVACI_2024_0.jpg