Naloženo hitno preduzimanje preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije – Odsek za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom naložila je komandantima štabova za vanredne situacije Grada Zrenjanina i opština Srednjobanatskog okruga hitno preduzimanje preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru.

Imajući u vidu da je od početka februara meseca na teritoriji Republike Srbije evidentirano ukupno 1.492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, kada je ovakvih požara bilo 226. Samo tokom vikenda na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 466 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60 ovih požara.

 

 

Kako je navedeno, na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku februara meseca evidentirano je 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila. Angažovanje ovolikog broja pripadnika i vozila direktno utiče na smanjenje mobilnosti vatrogasno- spasilačkih jednica za reagovanje na ostalim vanrednim događajima i stvaranje velikih materijalnih i finansijskih troškova MUP-a Republike Srbije.

„Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara (član 50.) zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara. Takođe (član 46.) istog zakona zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe Zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara“ navedeno je u tom dokumentu.

Iako je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, ova pojava je i dalje veoma zastupljena na celoj
teritoriji R. Srbije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7363/paljene_na_otvorenom.jpg