Наложено хитно предузимање превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације, Одељење за ванредне ситуације – Одсек за цивилну заштиту и управљање ризиком наложила је командантима штабова за ванредне ситуације Града Зрењанина и општина Средњобанатског округа хитно предузимање превентивних мера заштите од пожара на отвореном простору.

Имајући у виду да је од почетка фебруара месеца на територији Републике Србије евидентирано укупно 1.492 пожара на отвореном простору, што је енормно повећање у односу на исти период прошле године, када је оваквих пожара било 226. Само током викенда на територији Републике Србије евидентирано је 466 пожара на отвореном простору, док је прошле године у истом периоду било 60 ових пожара.

 

 

Како је наведено, на локализацији и ликвидацији пожара на отвореном простору само у току фебруара месеца евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно-спасилачких јединица са 519 ватрогасних возила. Ангажовање оволиког броја припадника и возила директно утиче на смањење мобилности ватрогасно- спасилачких једница за реаговање на осталим ванредним догађајима и стварање великих материјалних и финансијских трошкова МУП-а Републике Србије.

„Подсећамо да је Законом о заштити од пожара (члан 50.) забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и за то је запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. Такође (члан 46.) истог закона забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе Закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара“ наведено је у том документу.

Иако је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, ова појава је и даље веома заступљена на целој
територији Р. Србије.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7363/paljene_na_otvorenom.jpg