Generalna konzulka Rumunije u Vršcu, Anka Korfu sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorila Dane Frankofonije

Generalna konzulka Rumunije u Vršcu, Anka Korfu sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorila Dane Frankofonije i tom prilikom prikazana je rumunska filmska komedija “6,9 po Rihterovoj skali” (6,9 pe scara Richter) koju je režirao poznati rumunski reditelj Nae Karanfil.

 

 

Goste, posebno kozulku Korfu, i publiku najpre je u ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika pozdravila pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević.
- Grad Zrenjanin pruža podršku u organizaciji Dana Frankofonije, neguje i promoviše kulturne različitosti, kulturno stvaralaštvo i jezik. Ovo je prilika da istaknemo da Grad Zrenjanin i Rumunija imaju dobru, dugu i raznovrsnu saradnju, zahvaljujući prvenstveno velikom broju realizovanih projekata prekogranične saradnje, ali ono što želim da istaknem, a što je veoma važno za sve,  jeste da nam se otvaraju velike mogućnosti i potencijali za unapređenje te saradnje, posebno u oblasti kulture budući da je Zrenjanin grad koji će 2025. godine poneti prestižnu titulu Nacionalne prestonice kulture Srbije – kazala je Vučurević poželevši da Dani Frankofonije proteknu u dobroj atmosferi, kako u našem gradu, tako i u Vršcu.

 

 

 Obraćajući se prisutnima generalna konzulka Anka Korfu je podsetila da je Međunarodna organizacija Frankofonije prestižna međunarodna organizacija koja polazeći od afiniteta prema francuskom jeziku i proklamovanju vrednosti Frankofonije okuplja 88 država i vlada sa pet kontinenata od kojih 54 imaju status punopravnih članova, sedam pridruženih i 27 sa statusom posmatrača.
- Trenutno, poznavanje francuskog jezika na državnom nivou Rumunije nalazi se na drugom mestu sa aspekta studiranih stranih jezika, a Rumunija je pravi šampion  u promovisanju Frankofonije i njenih vrednosti. Rumunija je druga frankofona univerzitetska snaga na svetskom nivou po broju univerziteta članova Univerzitetske agencije Frankofonije, a od 2023. godine je partner programa profesionalnog usavršavanja diplomata i javnih funkcionera iz država članica Međunarodne organizacije Frankofonije na francuskom jeziku  - rekla je ona i ukazala da se u 88 država i vlada obeležava Međunarodni dan Fraknofonije kroz različite kulturne događaje.

 

 

Ukazala je da se ove godine, ujedno obeležava i tridesetjednogodišnjica od kada je Rumunija postala punopravni član Međunarodne organizacije Frankofonije  i da ima posebno zadovoljstvo da publici u Zrenjaninu ponudi umetnički film koji je veoma uspešan i spada u novi talas rumunske kinematografije.

Dani Frankofonije obeležavaju se i u Kulturnom centru Vršca gde će Generalni konzulat Rumunije publici predstaviti još jedno uspešno ostvarenje rumunske kinematografije.

 


Partneri ove kulturne manifestacije iz Republike Srbije su: Grad Vršac, Grad Zrenjanin, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna, nedeljnik na rumunskom jeziku “Libertatea” iz Pančeva, Redakcija programa na rumunskom jeziku Radio televizije Vojvodine, Kulturni centar Vršca i Kulturni centar Zrenjanina.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7401/DANI_FRANKOFONIJE_FILM_00.jpg