Генерална конзулка Румуније у Вршцу, Анка Корфу синоћ је у Културном центру Зрењанина отворила Дане Франкофоније

Генерална конзулка Румуније у Вршцу, Анка Корфу синоћ је у Културном центру Зрењанина отворила Дане Франкофоније и том приликом приказана је румунска филмска комедија “6,9 по Рихтеровој скали” (6,9 pe scara Richter) коју је режирао познати румунски редитељ Нае Каранфил.

 

 

Госте, посебно козулку Корфу, и публику најпре је у име Града Зрењанина и градоначелника поздравила помоћница градоначелника Снежана Вучуревић.
- Град Зрењанин пружа подршку у организацији Дана Франкофоније, негује и промовише културне различитости, културно стваралаштво и језик. Ово је прилика да истакнемо да Град Зрењанин и Румунија имају добру, дугу и разноврсну сарадњу, захваљујући првенствено великом броју реализованих пројеката прекограничне сарадње, али оно што желим да истакнем, а што је веома важно за све,  јесте да нам се отварају велике могућности и потенцијали за унапређење те сарадње, посебно у области културе будући да је Зрењанин град који ће 2025. године понети престижну титулу Националне престонице културе Србије – казала је Вучуревић пожелевши да Дани Франкофоније протекну у доброј атмосфери, како у нашем граду, тако и у Вршцу.

 

 

 Обраћајући се присутнима генерална конзулка Анка Корфу је подсетила да је Међународна организација Франкофоније престижна међународна организација која полазећи од афинитета према француском језику и прокламовању вредности Франкофоније окупља 88 држава и влада са пет континената од којих 54 имају статус пуноправних чланова, седам придружених и 27 са статусом посматрача.
- Тренутно, познавање француског језика на државном нивоу Румуније налази се на другом месту са аспекта студираних страних језика, а Румунија је прави шампион  у промовисању Франкофоније и њених вредности. Румунија је друга франкофона универзитетска снага на светском нивоу по броју универзитета чланова Универзитетске агенције Франкофоније, а од 2023. године је партнер програма професионалног усавршавања дипломата и јавних функционера из држава чланица Међународне организације Франкофоније на француском језику  - рекла је она и указала да се у 88 држава и влада обележава Међународни дан Фракнофоније кроз различите културне догађаје.

 

 

Указала је да се ове године, уједно обележава и тридесетједногодишњица од када је Румунија постала пуноправни члан Међународне организације Франкофоније  и да има посебно задовољство да публици у Зрењанину понуди уметнички филм који је веома успешан и спада у нови талас румунске кинематографије.

Дани Франкофоније обележавају се и у Културном центру Вршца где ће Генерални конзулат Румуније публици представити још једно успешно остварење румунске кинематографије.

 


Партнери ове културне манифестације из Републике Србије су: Град Вршац, Град Зрењанин, Завод за културу војвођанских Румуна, недељник на румунском језику “Либертатеа” из Панчева, Редакција програма на румунском језику Радио телевизије Војводине, Културни центар Вршца и Културни центар Зрењанина.

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7401/DANI_FRANKOFONIJE_FILM_00.jpg