Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević i savetnik ministra turizma i omladine Esad Hodžić predstavili Uredbu i Javni poziv za unapređenje ruralnog turizma

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i posebni savetnik ministra turizma i omladine Esad Hodžić, u prisustvu gradonačelnika Sime Salapure, predstavili su danas u Gradskoj kući Uredbu i Javni poziv za unapređenje ruralnog turizma.

 

 

Pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Simo Salapura koji je izrazio zadovoljstvo što se u našem gradu razgovara o važnoj temi, dodeli podsticajnih sredstava za razvoj i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva i što se taj razgovor odvija na pravom mestu - u Zrenjaninu, koji za razvijanje ovakvog vida turizma u svojoj okolini ima značajne potencijale.
Rekao je i da su na teritoriji našeg grada 22 naselja, da je svako specifično i da se u većini od njih može razvijati ruralni turizam.

 

 

Gradonačelnik je pozvao sve zainteresovane da konkurišu po ovom javnom pozivu, da poštuju rok, 15. april i pripreme blagovremeno svu potrebnu dokumentaciju.
- Siguran sam da će svima vama pomoći i današnje predstavljanje Uredbe i Javnog poziva i još jednom se na tome zahvaljujem i ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu – poručio je on.

 

 

Sekretar Ivanišević je ukazao da je Zrenjanin pravo mesto da govorimo o razvoju turizma, budući da beleži ozbiljan porast noćenja i da u prethodne tri godine, ako poredimo podatke, beleži povećanje sa dvadesetak hiljada u 2021. godini do 81.000 noćenja koliko ih je bilo prošle godine.

 Pokrajinski sekretarijat je Grad Zrenjanin upravo za razvoj turističke infrastrukture pomogao sa preko 50 miliona dinara i ovde jasno postoji veliko interesovanje što turista koji su vezani za odličan privredni potencijal grada Zrenjanina, razvoj industrijske zone i novih fabrika, ali i onoga što nazivamo ruralni turizam,  dakle, onoga što čini Vojvodinu posebnom i specifičnom, a to su salaši i etno kuće. Ovde postoji ozbiljna inicijativa, nama je drago što lokalna samouprava prepoznaje sve te inicijative, a mi ćemo ih podržati kroz naše konkurse, koje očekujemo da ponovimo do kraja godine godine. Preko 400 miliona dinara ukupno smo ove godine kroz konkursna sredstva plasirali za poboljšanje turističke infrastrukture na teritoriji Vojvodine.  Ono što jeste važno, jeste ulaganje u putnu infrastrukturu koju posebno ističemo jer to približava turistima svaku lokalnu samoupravu, a „Osmeh Vojvodine“, poznato je jeste nešto što treba da se gradi, kao i autoput prema Beogradu, tako da sve to zajedno, naravno uz podršku Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva omladine i turizma, dovešće do još boljih rezultata – rekao je sekretar Ivanišević.

 

 

Savetnik Esad Hodžić je ukazao da postoji ekspanzija ruralnog turizma i da je Ministarstvo omladine i turizma do sada imalo kreditna sredstva za podsticaj razvoja turističke privrede. Ove godine smo uveli novinu, a to su subvencije za razvoj pre svega ruralnog turizma, salaša, etno kuća…Ovde mogu da konkurišu privredni subjekti, preduzetnici i fizička lica koja su u okviru seoskog turističkog domaćinstva. Sredstva su vrlo interesantna i videli ste i danas da izazivaju pažnju i interesovanje. Iznos subvencije je do 2,9 miliona dinara, to su nepovratna sredstva uz ispunjenje svih uslova koji su definisani uredbom – rekao je Hodžić.

 

 

Budući da je ova uredba novina postoje nedoumice, kazao je Hodžić i istakao da je njihova želja bila da se približe potencijalnim korisnicima i da sve projekte približe turističkoj privredi, kako Ministarstvo tako i Pokrajinski sekretarijat kako bi sredstva došla u prave ruke i bila iskorišćena na najbolji.

Inače, danas su predstavljeni načini dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma, a zainteresovani za ovaj vid pomoći mogli su od sekretara Ivaniševića i savetnika Hodžića da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice u vezi sa konkurisanjem.

 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7408/IVANISEVIC_JAVNI_POZIV_RURALNI_RAZVOJ_00.jpg