Покрајински секретар Ненад Иванишевић и саветник министра туризма и омладине Есад Хоџић представили Уредбу и Јавни позив за унапређење руралног туризма

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и посебни саветник министра туризма и омладине Есад Хоџић, у присуству градоначелника Симе Салапуре, представили су данас у Градској кући Уредбу и Јавни позив за унапређење руралног туризма.

 

 

Поздравну реч упутио је градоначелник Симо Салапура који је изразио задовољство што се у нашем граду разговара о важној теми, додели подстицајних средстава за развој и унапређење руралног туризма и угоститељства и што се тај разговор одвија на правом месту - у Зрењанину, који за развијање оваквог вида туризма у својој околини има значајне потенцијале.
Рекао је и да су на територији нашег града 22 насеља, да је свако специфично и да се у већини од њих може развијати рурални туризам.

 

 

Градоначелник је позвао све заинтересоване да конкуришу по овом јавном позиву, да поштују рок, 15. април и припреме благовремено сву потребну документацију.
- Сигуран сам да ће свима вама помоћи и данашње представљање Уредбе и Јавног позива и још једном се на томе захваљујем и министарству и покрајинском секретаријату – поручио је он.

 

 

Секретар Иванишевић је указао да је Зрењанин право место да говоримо о развоју туризма, будући да бележи озбиљан пораст ноћења и да у претходне три године, ако поредимо податке, бележи повећање са двадесетак хиљада у 2021. години до 81.000 ноћења колико их је било прошле године.

 Покрајински секретаријат је Град Зрењанин управо за развој туристичке инфраструктуре помогао са преко 50 милиона динара и овде јасно постоји велико интересовање што туриста који су везани за одличан привредни потенцијал града Зрењанина, развој индустријске зоне и нових фабрика, али и онога што називамо рурални туризам,  дакле, онога што чини Војводину посебном и специфичном, а то су салаши и етно куће. Овде постоји озбиљна иницијатива, нама је драго што локална самоуправа препознаје све те иницијативе, а ми ћемо их подржати кроз наше конкурсе, које очекујемо да поновимо до краја године године. Преко 400 милиона динара укупно смо ове године кроз конкурсна средства пласирали за побољшање туристичке инфраструктуре на територији Војводине.  Оно што јесте важно, јесте улагање у путну инфраструктуру коју посебно истичемо јер то приближава туристима сваку локалну самоуправу, а „Осмех Војводине“, познато је јесте нешто што треба да се гради, као и аутопут према Београду, тако да све то заједно, наравно уз подршку Владе Републике Србије и ресорног Министарства омладине и туризма, довешће до још бољих резултата – рекао је секретар Иванишевић.

 

 

Саветник Есад Хоџић је указао да постоји експанзија руралног туризма и да је Министарство омладине и туризма до сада имало кредитна средства за подстицај развоја туристичке привреде. Ове године смо увели новину, а то су субвенције за развој пре свега руралног туризма, салаша, етно кућа…Овде могу да конкуришу привредни субјекти, предузетници и физичка лица која су у оквиру сеоског туристичког домаћинства. Средства су врло интересантна и видели сте и данас да изазивају пажњу и интересовање. Износ субвенције је до 2,9 милиона динара, то су неповратна средства уз испуњење свих услова који су дефинисани уредбом – рекао је Хоџић.

 

 

Будући да је ова уредба новина постоје недоумице, казао је Хоџић и истакао да је њихова жеља била да се приближе потенцијалним корисницима и да све пројекте приближе туристичкој привреди, како Министарство тако и Покрајински секретаријат како би средства дошла у праве руке и била искоришћена на најбољи.

Иначе, данас су представљени начини доделе и коришћења средстава подстицаја за развој и унапређење руралног туризма, а заинтересовани за овај вид помоћи могли су од секретара Иванишевића и саветника Хоџића да добију одговоре на сва питања и недоумице у вези са конкурисањем.

 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7408/IVANISEVIC_JAVNI_POZIV_RURALNI_RAZVOJ_00.jpg