Градоначелник Симо Салапура присуствовао је данас завршној свечаности јубиларне 50. "Песничке штафете" одржаној у Културном центру

Градоначелник Симо Салапура присуствовао је данас завршној свечаности јубиларне 50. "Песничке штафете" одржаној у Културном центру Зрењанина.

 

Овогодишњи гостујући књижевник Урош Петровић рекао је да је обилазак великог броја школа био помало захтеван, али је мишљења да је све то вредело.
- Енергија коју сам осетио, коју сам разменио са децом, са учитељима, са свима који се упркос свему баве децом на прави начин је била непроцењива – рекао је он.

 

 

Иначе, њему је дат озбиљан задатак, да приреди антологију песама свих Штафетиних писаца. Тако је настала „Педесетица“, богата ризница песама и прича, за читање и уживање, уз прелепе илустрације Младена Анђелковића.
Захваљујући одличној сарадњи Библиотеке са директорима школа и просветним радницима, сусрети деце и књижевника Уроша Петровића реализовани су у 60 школа Баната и Бачке у периоду од 8. до 19. априла.

У склопу свечаности, градоначелник Салапура уручио је данас најуспешнијим учесницима слатке пакете и књиге, док им је представник Телекома Славиша Влачић уручио бициклове.

 


Обраћајући се свим учесницима Штафете, њиховим учитељима, наставницима и свима који су учествовали у организацији манифестације, градоначелник је рекао да се у нашем граду одржава велики број манифестација и када се неке од њих понове пет пута, за њих кажемо да су традиционалне.
- Шта тек да кажемо за манифестацију испред чијег назива стоји број педесет? Можемо да кажемо да су неки садашњи и ови бивши директори Библиотеке који седе овде били млади или ваших година када је ова манифестација започета пре 50 година. Можемо рећи да је много енергије и рада утрошено у свих тих претходних педесет година, а верујем да ће много енергије и путовања кроз стихове заједно са нашим књижевницима, школама, запосленим у нашој библиотеци у наредном периоду бити још лепше – рекао је градоначелник и указао да нема лепше слике из сале Културног центра, када је свако место попуњено, када видимо осмехе и када видимо лепу енергију, стваралаштво и креативност.
- Све се то уклапа у оне симболе које ми желимо да промовишемо и кроз признање које смо добили ове године а које следеће године поносно носимо – Титулу Престоница културе Србије – додао је он изразивши посебну захвалност свима на учешћу уз жељу да се „Песничка штафета“ одржава и током наредних педесет година.

 

 

Приликом доделе награда, поред домаћина Уроша Петровића, на сцени су данас биле Весна Алексић, Николета Новак и Елизабета Георгијев, као и Слободан Станишић, Радивој Шајтинац, Драгомир Ћулафић, Душан Поп Ђурђев, Тоде Николетић, Дејан Алексић, Угљеша Шајтинац.

Како је данас речено, успех који је постигнут у организовању манифестације која окупља 60 школа, из 6 општина, са комплексним задатком да обезбеди штампање нове књиге, поклоне за свако дете, школу и општинску библиотеку, организовање путовања и сусрета и много других задатака, не би било могуће без подршке Града.

 


Због тога је директор Библиотеке Миле Кулачић уручио захвалницу градоначелнику, односно Граду Зрењанину покровитељу манифестације.
Плакета за допринос идејном развоју и реализацији Штафете уручена је Браниславу Егићу.

 

Током овогодишње штафете, у свакој од школа које су посетили библиотекари зрењанинске библиотеке и Урош Петровић, домаћини су организовали програме добродошлице. Деца су приказала своје таленте: сценске, ликовне, музичке, а у такмичарском делу програма, представили су своје поетске радове.
 
У оквиру овогодишње манифестације, основци су написали 1.500 песама, од којих је у ужи избор ушло 120 песама, а данас је награђено 14 аутора. Јубиларној Штафети ове године прикључиле су се и школе из Сегедина и Темишвара у којима се настава одвија на српском језику и које су данас имале своје награђене представнике.

 

У свечаном програму у Културном центру Зрењанина, уз гостујуће књижевнике, учествовали су и ученици зрењанинских основних школа: ОШ "Вук Караџић" учитељице Соње Љуботина, ОШ "Др Јован Цвијић" учитељице Зденке Вуковић и ОШ "Ђура Јакшић" учитељице Соње Вујаковић.

"Песничка штафета" проглашена је за манифестацију од значаја за Град Зрењанин.

 

СПИСАК НАГРАЂЕНЕ ДЕЦЕ, ПЕСНИЧКА ШТАФЕТА 2024


Нижи разреди:
3. Милица Влаовић II разред, ОШ “Светозар Милетић” Вилово,
за песму „Чаробна деца“
3. Марија Рашић III разред, ОШ “Иво Лола Рибар” Сутјеска,
за песму „Послушај ме, свете“
3. Михајло Марковић IV разред, ОШ “1. октобар” Ботош,
за песму „Пубертет“
2. Вишња Обрадовић I разред, ОШ “4. октобар” Војвода Степа,
 за песму „Река Сава“
2. Биљана Јаношев III разред, ОШ “2. октобар” Зрењанин,
 за песму „Азбука“
1. Стефан Кодић II разред, ОШ “Стеван Книћанин” Книћанин,
 за песму „Снег“

Виши разреди:
3. Дан Анђелина VII разред, ОШ “Др Александар Сабовљев” Ечка,
 за песму „Снови“ (на румунском „Vise“)
3. Јадранка Радонић VIII разред, ОШ “Милоје Чиплић” Нови Бечеј,
за песму „Тражим“
3. Марија Аћић V разред, ОШ “Др Јован Цвијић” Зрењанин,
за песму „Човек“
2. Немања Захири VIII разред, ОШ “1. октобар” Башаид,
за песму „Тешко је бити добар“
2. Андреј Варга VIII разред, ОШ “Жарко Зрењанин” Бока, за песму
 „Лепота одрастања“
1. Душан Антић VI разред, ОШ „Петар Петровић Његош” Зрењанин,
за песму „Не пишем ја песме”


Ученици из Темишвара и Сегедина који наставу похађају на српском језику
1.Нада Попов IV разред из Темишвара, за песму „Живот“

2.Миона Игњатовић V разред из Сегедина, за песму „Неузраћена љубав“

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7445/PESNICKA_STAFETA_ZAVRSNA_SVECANOST_2024_00.jpg