Peta etaža zrenjaninske bolnice puštena u funkciju

Peta etaža zrenjaninske opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović", za koju je utrošen 121 milion dinara iz samodoprinosa građana 4 srednjobanatske opštine, svečano je puštena u funkciju. To je prostor od 2.500 kvadratnih metara i 91 posteljom za smeštaj odeljenja urologije, ginekologije i otorinolaringologije.
Do sada je iz sredstava samodoprinosa građana srednjobanatskog okruga u objekat nove bolnice uloženo 49,2 miliona evra, a za završetak nove bolnice potrebno je uložiti još oko 15,3 miliona evra.

 


Svečanosti je prisustvovao predsednik Vlade Vojvodine, dr Bojan Pajtić, koji je direktorki te zdravstvene ustanove, dr Dragani Kozlovački, uručio sertifikat od 5 miliona dinara za nabavku anesteziološkog aparata i operacionog stola.
Predsednik Pajtić je istakao da je pokrajinska Vlada u proteklih nekoliko godina u zrenjaninsku bolnicu uložila preko sto miliona dinara za opremu, prošle godine otvoren je i centar za moždani udar, a izgrađena je i zgrada nove medicinske škole, što je od izuzetne važnosti za nastavak uspešnog rada zrenjaninske bolnice.
- U narednom periodu ćemo zajednički sa rukovodstvom bolnice i lokalnom samoupravom učiniti sve da se nastavi dogradnja i da se građanima iz Grada Zrenjanina i drugih opština priušte uslovi lečenja kakvi priliče 21. veku – rekao je novinarima Pajtić.

 


Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, kazao je da je reč o kapitalnom projektu, te da su otvaranjem pete etaže zrenjaninske bolnice ispunjena očekivanja građana koji su izdvojili novac.
- Pre pet godina kada smo raspisivali samodoprinos bilo je mnogo nedoumica i dilema, treba li ga uzglasati. Obećali smo građanima da ćemo projekat završiti i u tome smo uspeli. Sada kada imamo ovako lepo uređenu bolnicu i vrhunsku opremu, u čemu nam je mnogo pomogao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, i kada imamo akreditovanu bolnicu na sedam godina očekujem da će se i dalje razvijati zdravstvo, ne samo u Zrenjaninu već i Vojvodini i da će naši lekari u tome imati primat - kazao je gradonačelnik Mihajlov.

 


Dr Gordana Kozlovački, direktorka bolnice, kazala je da završetak radova na petom spratu podrazumeva preseljenje svih hirurških grana te ustanove, tako da je praktično, kompletna hirurgija koja podrazumeva opštu hirurgiju, urologiju, ginekologiju, ortopediju, ginekologiju, oftamologiju pod istim krovom.
- Hirurški pacijent za sve za šta mu se ukaže potreba zaokružuje u zgradi nove bolnice. Funkcionalni prostor je proširen sa 21.000 na 23.500 kvadratnih metara – rekla je direktorka, napominjući da su u svemu primenjivani evropski standardi.
Ona je navela da su u planu i radovi na šestoj i sedmoj etaži, što će podrazumevati preseljenje internističkog sektora, i izrazila očekivanje da će taj posao biti urađen u naredne dve do tri godine.