Pokušaj pronalaska rešenja za „Banat - seme“

U sredu je u sali Gradskog veća gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov organizovao sastanak za pronalaženje rešenja za zrenjaninsku kompaniju „Banat-seme“, jer je, kako je rekao, od velikog značaja. To je, kaže, u interesu Grada, a posebno je važno zbog radnih mesta.
- Mi smo visoko poljoprivredno područje i „Banat seme“ ne zaslužuje da ode u bankrot i da više ne postoji. Ovo je prilika da zajedno učinimo nešto - rekao je gradonačelnik.

 

O mogućim opcijama razgovarali su predstavnici ovog preduzeća, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Borislav Kobiljski, kao i lokalni poljoprivrednici, kompanije i predstavnici sindikata.

 

 

Vasin je istakao da, ukoliko se ne nađe rešenje, bankrot je neizbežan, ali zajedničkim naporima javnog i privatnog sektora, tj. instituta i vlasnika zemljišta, ova kompanija se može spasiti.

 

To bi bio, kako je rekao, prvi takav slučaj u Srbiji.

 

Zapravo, ideja je da se Institut angažuje za podršku proizvodnji "Banat seme"-na, ali za dalju realizaciju plana potrebno je pokrenuti proizvodnju semena koja uključuje lokalne poljoprivredne proizvođače.

 

Mišljenje proizvođača je pozitivno i oni su voljni da rade sa institutom kojem veruju.

 

Vasin je objasnio da je rok za donošenje odluka produžen za 60 dana i da su opcije ili bankrot ili reorganizacija.
- Najveći poverilac je Razvojna banka Vojvodine, plan reoganizacije treba da podnese ako je to opcija, a do sada se tome niko nije usprotivio - rekao je Vasin.

 

"Banat sema" je u stečaju od prošlog novembra, a stečajni postupak je pokrenut na predlog Razvojne banke Vojvodine, jer je račun blokiran 31. oktobra, jer nije izvršilo finansijske obaveze 558 dana u iznosu od 203,2 miliona dinara .