Izjava o saradnji regiona Hradec Kralove i Banata

Danas je u Vladi Vojvodine u Novom Sadu zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić u ime grada Zrenjanina potpisao Deklaraciju o saradnji u javnoj administraciji, privredi, obrazovanju i inovacijama između regiona Hradec Kralove u Češkoj i regiona Banat. Ovaj strateški dokument potpisali su pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin i šef regije Hradec Kralove, Lubomir Franc, a osim grada Zrenjanina, dokument su potpisali predsednici banatskih opština Žitište i Bela Crkva, Dragan Milenković i Željko Crnogorac, predstavnici Novog Sada i Univerziteta Hradec Kralove, prodekani Pavle Sekeruš i Antonjin Slabi, kao i direktorka Regionalne agencije za socijalni ekonomski razvoj Banata iz Zrenjanina, Irena Živković .

 

        

 

Zamenik ambasadora Češke Republike u Srbiji Josef Brož prisustvovao je službenom potpisivanju Deklaracije koja će omogućiti razmenu iskustava u poslovima javne uprave i rad na zajedničkim međunarodnim projektima u skladu sa politikom EU. Što se tiče obrazovanja, očekuje se direktna saradnja škola i univerziteta sa studijskim posetama, stručnom praksom, učenjem jezika itd., A u pogledu inovativnog preduzetništva podrška u stvaranju povoljnih uslova za razvoj ekonomije, razmene znanja i zajedničkog razvoja i rad kompanija i naučnoistraživačkog sektora.

 

     

 

Svi prisutni predstavnici složili su se da je Deklaracija samo prvi korak novih oblika saradnje u razvoju tradicionalno dobrih odnosa dveju zemalja, uz snažnu podršku Češke Republike u pristupanju članstvu Srbije u EU.