Otvorena izložba ''Bečkerek i Petrovgrad na fotografijama od 1853. do 1940. godine''

Izložba fotografija “Bečkerek i Petrovgrad na fotografijama od 1853. do 1940. godine” svečano je juče otvorena na Trgu slobode u Zrenjaninu, a otvorenom su je proglasili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i sekretar Foto saveza Srbije Miroslav Predojević. U pitanju je prvu u nizu izložbi koje imaju za cilj sakupljanje i očuvanje fotografske građe u Zrenjaninu. Autor izložbe je zrenjaninski fotograf Jovan Njegović Drndak, a realizuje je Fotografski dokumentacioni centar, u saradnji sa Savremenom galerijom UK “Ečka”, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.
 
 
 
Izložba je organizovana kao deo prve fotografske umetničke kolonije, prve takve kolonije koja se održava u našem gradu i na kojoj učestvuju eminentni učesnici, majstori fotografije i vodeći fotoreporteri iz Srbije i Republike Srpske.
 
Otvarajući izložbu, predstavljenu na 15 velikih panoa i sa 40 brižljivo odabranih fotografija, gradonačelnik je ukazao na dva podatka koji svedoče o izuzetnoj tradiciji i bogatom kulturnom nasleđu našeg grada. Podsetio je na poznatu činjenicu da Zrenjanin ima najstariju pozorišnu salu u Srbiji, otvorenu 1839. godine, ali i ukazao na manje poznatu - da je u našem gradu otvoren i prvi fotografski atelje na prostorima nekadašnje Jugoslavije.
 
 
 
“Ova izložba značajna je iz više razloga. Pokazujemo kroz ove fotografije štab sve grad ima i koliko je bogata njegova istorija. Često se hvalimo da imamo jedno od najstarijih pozorišta na Balkanu, a ne znamo da imamo najstariji fotografski atelje, Ištvana Oldala iz 1853. godine. Ovo je prilika da se i svet upozna sa tim podatkom, da vidi fotografije iz tog i nešto kasnijeg perioda. Veoma sam ponosan i na fotografe iz našeg grada, ali mi je i velika čast da ugostimo njihove kolege i goste i nadam se da će ova manifestacija biti tradicionalna, da ćemo se svake godine okupljati i moći na našem trgu da vidimo neke nove fotografije, ne samo iz grada i naše zemlje, nego i iz okruženja”, kazao je gradonačelnik.
 
 
 
Sekretar Foto saveza Srbije Miroslav Predojević zahvalio je gradonačelniku Janjiću i Gradu Zrenjaninu na razumevanju i nesebičnoj podršci u realizaciji, kako same izložbe, tako i fotografske umetničke kolonije,
“Fotografije su dragocenost i mogu da kažem “najdemokratskija” umetnost, jer svako od nas koristi fotografiju na neki svoj način. Milijarde fotografija nastaju svakog minuta, svakog sekunda, ali se treba podsećati te istorije, tih početaka, jer se ovde još od 1853. godine fotografišu ljudi, pre svega rade se portreti i nešto manje ambijenti. Fotografije se prave u svakom gradu, ali ovde je začetak toga na ovim prostorima i to je vrlo značajno reći”, naglasio je Predojević i dodao da je opšte poznato da je jedna fotografija u stanju da pobudi emocija kao što to može neki roman, na ko zna koliko strana.
 
 
 
Otvaranju izložbe prisustvovali su i učesnici fotografske kolonije Sabo Imre, majstor fotografije FSS, fotoreporter iz Beograda, Milan Marković, majstor fotografije FSS iz Valjeva, El Gvojos, kandidat-majstor fotografije iz Beograda, Željko Sinobad, fotoreporter iz Beograda, Igor Mandić, Član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ULUPUDS, Darko Dozet, fotoreporter iz Novog Sada, Geza Lenert, majstor fotografije FSS iz Novog Sada i Radoje Elez, majstor fotografije i član Foto kino kluba Trebinje, Republika Srpska.
 
 
 
Nakon otvaranja izložbe, u Savremenoj galeriji UK Ečka, promovisana je fotomonografija Darka Dozeta, povodom 20 godina njegovog umetničkog rada.  
 
Izložba će na Trgu slobode biti postavljena tokom narednih mesec dana.