Saradnja Instituta za ženski sport i Grada Zrenjanina: predavanje na temu samopouzdanja u sportu i životu uopšte, uz treninge važno i mentalno zdravlje

Devojčice predškolskog i nižeg školskog uzrasta iz Zrenjanina i Kikinde, zajedno sa roditeljima, prisustvovale su danas, u zrenjaninskoj OŠ “Žarko Zrenjanin” predavanju koje je organizovao Institut za ženski sport, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom i Sportskim savezom grada. 
 
 
 
 
Stručno sportsko i pedagoško predavanje, na temu samopouzdanja u sportu i životu uopšte, Institut za ženski sport realizovao je na osnovu Protokola o saradnji između te organizacije i Grada Zrenjanina, a kako je rekla predstavnica i ambasadorka Instituta, proslavljena srpska košarkašica Dajana Butulija, Beograd, Zrenjanin i njen rodni grad, Kikinda, bili su prvi gradovi u Srbiji koji su uspostavili tu vrstu saradnje i omogućili devojčicama besplatno bavljenje sportom. U Zrenjaninu je to moguće u tri sportske discipline: košarci, džudou i fizičkom vežbanju u cilju svestranog razvoja (za devojčice predškolskog uzrasta).
- Institut za ženski sport osnovan je pre godinu dana i okupio je već više od hiljadu devojčica koje se bave različitim sportovima, sada već u petnaest gradova. Deca danas imaju priliku, što ja kao mala nisam mogla, da se besplatno bave sportom i da biraju sport, a između ostalog, danas smo u Zrenjaninu da porazgovaramo sa devojčicama iz ovog grada i iz Kikinde, da se zahvalimo i gradonačelnicima oba grada, koji su se i sami bavili sportom i prepoznaju njegov značaj, što su omogućili ovu vrstu saradnje - naglasila je doskorašnja reprezentativka Srbije i dodala da je činjenica da u našoj zemlji žene donose više medalja sa velikih takmičenja, iako su manje zastupljene u sportu od muškaraca, i da treba da imaju jednake prilike za bavljenje sportom.
 
 
 
 
Ona je i otvorila današnji skup i pozdravila učesnike, a u predavanju su učestvovale i predstavnice psihološkog i medicinskog tima Instituta, jer se, paralelno sa sportskim treninzima, Institut za ženski sport bavi i mentalnim zdravljem dece.
- Osim što se deca bave sportom koji su izabrala, mi brinemo i o njihovom mentalnom zdravlju, što je takođe posebno važno u tim godinama, s namerom da ih izvedemo na pravi put. Neće se sve devojčice profesionalno baviti sportom, ali želimo da sve one budu jednog dana uspešni, normalni i zdravi ljudi i to je takođe važna misija Instituta za ženski sport - rekla je Butulija.
 
 
 
 
Organizaciju predavanja pomogao je i Sportski savez grada Zrenjanina, na čelu sa generalnom sekretarkom Vukosavom Đapić Atanacković i timom koji je danas takođe bio prisutan u sali Osnovne škole “Žarko Zrenjanin”.
 
Podsećamo, Grad Zrenjanin i Institut za ženski sport, čiji je osnivač selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković, uspostavili su Protokol o saradnji krajem januara ove godine. Kako je tada istakao gradonačelnik Simo Salapura, saradnja s Institutom za ženski sport deo je projekta “Evropski grad sporta 2021”, kojim se stvaraju dodatni uslovi za razvoj i afirmaciju ženskog sporta u Zrenjaninu.  
 
Već u toku marta meseca počeli su da se organizuju besplatni treninzi fizičkog vežbanja, košarke i džudoa, za devojčice predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, u saradnji sa gradskim sportskim klubovima i Sportskim savezom grada, a Grad Zrenjanin, kao partner Instituta za ženski sport, učestvovao je i na javnom sportskom času i humanitarnoj aukciji, održanim u Beogradu, početkom juna.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6288/institut_za_zenski_sport_0.jpg