Сарадња Института за женски спорт и Града Зрењанина: предавање на тему самопоуздања у спорту и животу уопште, уз тренинге важно и ментално здравље

Девојчице предшколског и нижег школског узраста из Зрењанина и Кикинде, заједно са родитељима, присуствовале су данас, у зрењанинској ОШ “Жарко Зрењанин” предавању које је организовао Институт за женски спорт, у сарадњи са Градом Зрењанином и Спортским савезом града. 
 
 
 
 
Стручно спортско и педагошко предавање, на тему самопоуздања у спорту и животу уопште, Институт за женски спорт реализовао је на основу Протокола о сарадњи између те организације и Града Зрењанина, а како је рекла представница и амбасадорка Института, прослављена српска кошаркашица Дајана Бутулија, Београд, Зрењанин и њен родни град, Кикинда, били су први градови у Србији који су успоставили ту врсту сарадње и омогућили девојчицама бесплатно бављење спортом. У Зрењанину је то могуће у три спортске дисциплине: кошарци, џудоу и физичком вежбању у циљу свестраног развоја (за девојчице предшколског узраста).
- Институт за женски спорт основан је пре годину дана и окупио је већ више од хиљаду девојчица које се баве различитим спортовима, сада већ у петнаест градова. Деца данас имају прилику, што ја као мала нисам могла, да се бесплатно баве спортом и да бирају спорт, а између осталог, данас смо у Зрењанину да поразговарамо са девојчицама из овог града и из Кикинде, да се захвалимо и градоначелницима оба града, који су се и сами бавили спортом и препознају његов значај, што су омогућили ову врсту сарадње - нагласила је доскорашња репрезентативка Србије и додала да је чињеница да у нашој земљи жене доносе више медаља са великих такмичења, иако су мање заступљене у спорту од мушкараца, и да треба да имају једнаке прилике за бављење спортом.
 
 
 
 
Она је и отворила данашњи скуп и поздравила учеснике, а у предавању су учествовале и представнице психолошког и медицинског тима Института, јер се, паралелно са спортским тренинзима, Институт за женски спорт бави и менталним здрављем деце.
- Осим што се деца баве спортом који су изабрала, ми бринемо и о њиховом менталном здрављу, што је такође посебно важно у тим годинама, с намером да их изведемо на прави пут. Неће се све девојчице професионално бавити спортом, али желимо да све оне буду једног дана успешни, нормални и здрави људи и то је такође важна мисија Института за женски спорт - рекла је Бутулија.
 
 
 
 
Организацију предавања помогао је и Спортски савез града Зрењанина, на челу са генералном секретарком Вукосавом Ђапић Атанацковић и тимом који је данас такође био присутан у сали Основне школе “Жарко Зрењанин”.
 
Подсећамо, Град Зрењанин и Институт за женски спорт, чији је оснивач селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић, успоставили су Протокол о сарадњи крајем јануара ове године. Како је тада истакао градоначелник Симо Салапура, сарадња с Институтом за женски спорт део је пројекта “Европски град спорта 2021”, којим се стварају додатни услови за развој и афирмацију женског спорта у Зрењанину.  
 
Већ у току марта месеца почели су да се организују бесплатни тренинзи физичког вежбања, кошарке и џудоа, за девојчице предшколског и основношколског узраста, у сарадњи са градским спортским клубовима и Спортским савезом града, а Град Зрењанин, као партнер Института за женски спорт, учествовао је и на јавном спортском часу и хуманитарној аукцији, одржаним у Београду, почетком јуна.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6288/institut_za_zenski_sport_0.jpg