Gradonačelnik u Ekonomsko-trgovinskoj školi: poklon školskoj biblioteci, promovisanje praktičnih zanimanja i učešće u programu nastave odbrane

“Školska biblioteka u Ekonomsko-trgovinskoj školi godinama nije imala priliku da se obogati novim izdanjima knjiga, tako da je ovaj skromni poklon koji im uručujemo u vrednosti od 60.000 dinara i prilika da našu pažnju usmerimo ka školskim bibliotekama koje su riznice znanja za svaku školu. Ovim poklonom će đacima biti dostupne i knjige koje su im bile potrebne u nastavi, kao i pojedini naslovi za koje su iskazali interesovanje”, kazao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, prilikom jučerašnje posete Ekonomsko-trgovinskoj školi “Jovan Trajković” u Zrenjaninu. 
 
Gradonačelnik je, zajedno sa članom Gradskog veća Slavišom Vlačićem i direktorkom škole Sonjom Marjanski Lazić, posetio i kabinete namenjene praktičnoj nastavi učenika na obrazovnim profilima kuvara i konobara, a potom je prisustvovao prvom času nastave iz predmeta “Sistem odbrane Republike Srbije”, u programu nastave u koji je ova škola uključena od 2018. godine. 
 
 
 
 
Prilikom uručenja donacije školskoj biblioteci, kojoj je, uz prilog i te ustanove, prisustvovao i direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić, moglo se čuti da biblioteka radi u neadekvatnom prostoru, te je to jedan od zadataka na kome lokalna saamouprava treba zajedno da radi sa školom. Istaknuto je da knjiga nema alternativu i da prvi zadatak školskih biblioteka treba da bude upravo promocija čitanja. 
 
Gradonačelnik je rekao da, iako škole nisu direktno u nadležnosti lokalnih samouprava, grad ulaže dosta sredstava u njihovo opremanje, posebno kada su u pitanju neke konkretne investicije.
“Ovde smo opremili kabinet za nastavu na smeru za kuvare, na čemu smo zajedno radili s rukovodstvom škole, u prethodnom periodu kompletno smo renovirali ceo jedan sprat, a ono što je aktuelno i primarno jeste investicija od 80 miliona dinara za zamenu kotlova za grejanje u nekoliko škola, dakle ulaganje u cilju poboljšanja energetske efikasnosti”, kazao je Salapura. 
 
 
 
 
Direktorka Marjanski Lazić zahvalila se na donaciji koja će obogatiti bibliotečki fond, naglasila važnost ovakvih događaja za školu, koju pohađa više od 800 učenika i dodala da u lokalnoj samoupravi uvek vide pouzdanog partnera za saradnju.
“Interesovanje učenika za ovu školu je uvek veće nego što možemo da ih primimo, i naši đaci redovno ostvaruju dobre rezultate i uspehe, od upisa na različite fakultete, a u stručnom delu koji se tiče ugostiteljstva, naročito su zapaženi kuvari, i za taj smer je bio potreban značajan broj poena za upis”, istakla je direktorka.
 
Ekonomsko-trgovinska škola je i ove godine je imala kompletno popunjena odeljenja za četvorogodišnje školovanje već u prvom upisnom roku, a kada je u pitanju trogodišnje školovanje, u ponudi su zanimanja koja su veoma tražena. 
“Kuvari su nam danas pokazali svoje umeće i mogu da kažem da su izuzetno dobro pronikli u tajne ovog zanata. Zato nam je i cilj posete bio da promovišemo i zanimanja za koja se đaci ovde mogu školovati, a značajna su za razvoj turizma i ugostiteljstva. Razgovarali smo s rukovodstvom škole i o mogućnosti osnivanja školske zadruge, jer ova zanimanja omogućuju i određen vid tržišnog poslovanja”, rekao je još gradonačelnik.
 
 
 
 
Učenici jednog odeljenja četvrtog razreda prisustvovali su danas prvom predavanju, u okviru nastave iz predmeta “Sistem odbrane RS”, na kom su mogli da čuju osnovne informacije o mestu, ulozi i zadacima Vojske Srbije u sistemu bezbednosti i odbrane, vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u Republici Srbiji. Promovisano je ovom prilikom i dobrovoljno služenje vojnog roka, a aktivnosti je prisustvovao i načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu potpukovnik Vlastimir Radivojević. Maturantima je predočena mogućnost služenja vojnog roka s oružjem, od šest meseci, što je jedan od preduslova za zasnivanje radnog odnosa u jedinicama Vojske Srbije u statusu profesionalnog vojnika. 
 
Tokom predavanja obratio im se i gradonačelnik, istakavši važnost informacija koje na ovakav način mogu dobiti.
“Kada je reč o nastavi odbrane, bezbednosti i vanrednih situacija, to je oblast o kojoj nažalost pričamo tek kada se nešto dogodi. Ova nastava upravo čini suprotno i daje na vreme osnovne informacije učenicima o obavezama koje ih čekaju, u vezi sa odbranom zemlje. Najčešće se zlonamerno pomene rat kao razlog za ovakvu nastavu. Ali nije tako. Učenici mogu saznati i kome da se od državnih organa obrate ukoliko dođe do bilo kakvih vanrednih situacija i kako da spasu sebe i svoju porodicu ukoliko budu ugroženi. Posebno smo zadovoljni činjenicom da Zrenjanin prednjači u Srbiji u izvođenju ove nastave sa predavačima iz Organizacije rezervnih vojnih starešina i da su oni prepoznati kao stručnjaci koji kvalitetno rade ovaj posao”, kazao je gradonačelnik i podsetio da je u našoj sredini, u protekle dve decenije, zabeleženo skoro dvadeset nepredviđenih događaja, koji su ugrožavali živote i zdravlje ljudi i njihovu imovinu. 
 
 
 
 
“Pošto se ništa od toga ne može predvideti, ovakva nastava je neophodna, jer se na taj način prvo među mlade vraća bezbednosna kultura, o kojoj nismo vodili računa. Građani moraju da znaju šta su im obaveze kada dođe do poplava ili snežnih nepogoda, ali moraju znati koje su im obaveze po zakonu, kada ih pozove nadležni organ Ministarstva odbrane. Lokalna samouprava ima obavezu da rukovodi Štabom za vanredne situacije, a mnogo će nam biti lakše da donosimo odluke u nekoj takvoj situaciji, ako imamo građane koji su upoznati sa svojim obavezama u tim okolnostima”, poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6791/ETS_JOVAN_TRAJKOVIC_0.jpg