Održana novogodišnja svečanost u Gradskoj kući i dodeljena Nagrada grada Zrenjanina, uz novogodišnje poruke gradonačelnika

Tradicionalna novogodišnja svečanost u Gradskoj kući, čiji su domaćini bili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, održana je danas, u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika lokalne samouprave i srednjobanatskog okruga, državnih institucija i službi, javnih preduzeća i ustanova, privrednog, javnog i verskog života grada i gostiju. Kao i svake godine, i ovoga puta dodeljeno je i najznačajnije godišnje priznanje, za postignute rezultate u različitim oblastima od interesa za Grad Zrenjanin - Nagrada grada Zrenjanina. 
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura je u novogodišnjoj poruci sugrađanima sumirao postignuto u 2022. godini i istakao da se, pre godinu dana, sa ovog mesta uglavnom govorilo o stvarima o kojima se godinama unazad pričalo, o problemima, detaljima čije se tražilo rešenje. 
“Danas sa ponosom mogu da kažem da smo velike i teške stvari ostavili iza nas, da su rešene, zbog toga sam srećan i pre svega želim da se zahvalim svom timu na ozbiljnom radu i uloženom trudu koji smo učinili da se neke stvari pomere sa mesta i da se reše. Ipak, to ne sme da nas uljuljka, pred nama je godina izazova, godina u kojoj imamo mnogo toga da uradimo, mnogo započetog da završimo”, rekao je i naveo neke oblasti u kojima su načinjeni značajni pomaci.
 
 
“Kada je reč o vodi za piće i o rešavanju tog problema, o sistemu vodosnabdevanja na teritoriji grada Zrenjanina, danas sa ponosom možemo da kažemo da smo to rešili, da smo napravili dobar oslonac i temelj, da smo potpisali ugovor sa sigurnim investitorom, da iza toga stoji Vlada Republike Srbije i da se već neki projekti iz oblasti vodosnabdevanja na teritoriji Zrenjanina rešavaju, a svedoci smo i da su u nekoliko mesnih zajednica zamenjene vodovodne cevi. Takođe, želim da vas obavestim da smo pre nekoliko dana dobili od investitora i neophodnu dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole za prvu fazu i očekujemo da, po ugovornim obavezama, imamo bezbojnu vodu, koja će biti vrlo blizu neophodnim kriterijumima pravilnika za zdravu pijaću vodu, ali takođe i da se krene u realizaciju druge, konačne faze, nakon čega ćemo u proleće 2024. godine imati zdravu, čistu i ispravnu pijaću vodu i u neophodnom kapacitetu”, rekao je on. 
 
 
Naveo je i da je stavljanje u funkciju trećeg kraka obilaznice doprinelo rasterećenju tranzitnog saobraćaja kroz grad, da je u ovoj godini, zajedno sa internim i eksternim izvorima finansiranja, preko 1,4 milijarde dinara uloženo u putnu infrastrukturu, a sa završenim javnim pozivom za JPP za putnu infrastrukturu za narednu godinu, ta vrednost dostiže čak 2,5 milijarde dinara.
“S nestrpljenjem očekujemo i početak izgradnje auto-puta, što je u vezi sa globalnom situacijom na tržištu energenata, generalno, sa političkom situacijom u našem regionu, a verujem da ćemo i za to, uz podršku Vlade Republike Srbije i predsednika, moći da kažemo da krećemo i u realizaciju tog kapitalnog projekta koji će promeniti privrednu kao i svaku drugu sliku Banata i našeg grada”, dodao je gradonačelnik Salapura. 
 
Istakao je i rezultate u oblasti ekologije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, koje je ocenio kao prioritetne i u kojima će značajna ulaganja biti nastavljena. 
 
 
 
Čestitajući ovogodišnjim dobitnicima Nagrade grada, rekao je da Zrenjanin uvek ima pojedince koji ga afirmišu i predstavljaju u lepom svetlu i da ove godine laureati dolaze iz oblasti privrede, kulture i sporta.
“Čestitam laureatima na dobijenim nagradama i zahvaljujem na njihovom trudu, požrtvovanju i promociji u oblastima u kojima deluju, ali i na promociji našeg grada, jer Zrenjanin ima čime da se podiči, Zrenjanin je grad pobednika, grad humanosti i Zrenjanin je grad mladih, a naravno i grad budućnosti, i pozivam vas da svi zajedno stanemo iza našeg Zrenjanina kako bi smo u narednoj godini načinili zajednički iskorak, da naš grad bude još bolje mesti za život. Siguran sam da i to možemo zajedno i da ćemo na tome i raditi”, poručio je gradonačelnik u novogodišnjem obraćanju.
 
 
Odlukom Komisije za dodelu nagrada i priznanja grada Zrenjanina, a na osnovu razmatranja prispelih predloga, “Nagradu grada Zrenjanina” ove godine je zaslužilo četvoro pojedinaca:
 
Tatjana Todorović, direktorka preduzeća “Agro-dukat” d.o.o. Zrenjanin
 
Prisutna je dugi niz godina u agro-biznisu. U kompaniji “Agro-dukat”, koja je ove godine obeležila trideset godina uspešnog rada, nasledila je oca na mestu vlasnika i direktora. Nastavljajući tako i porodičnu tradiciju, ali uz snažan lični pečat i preduzimljivost, predstavlja primer moderne, obrazovane i odmerene žene, i menadžera koji uspeva da na zahtevnom tržištu održi i razvija svoju kompaniju. 
“Agro-dukat”, u skladu s prepoznatljivim poslovnim sloganom “Kuća za dobre domaćine”, od preduzeća koje se u početku bavilo pretežno trgovinskom delatnošću, prerasta u privredno društvo sa više od 30 maloprodajnih objekata - poljoprivrednih apoteka, širom Banata i delom Bačke, sa veleprodajom i skladišnim kapacitetima, namenjenim otkupu žitarica.
 
Između brojnih priznanja koja je zaslužila, ističu se “Poslovni lider” Privredne komore Srbije i “Cvet uspeha za ženu zmaja”, od strane Udruženja poslovnih žena Srbije. Angažovana je u Parlamentu privrednika pri Regionalnoj privrednoj komori, gde je u novom sazivu na funciji zamenika predsednika. Nagradu grada zaslužila je za doprinos u oblasti privrede, ali i za snažnu afirmaciju ženskog preduzetništva u našoj sredini.
 
 
 
Bela Mavrak, operski pevač, platinasti tenor čuvenog “Johan Štraus Orkestra” 
 
Rođen je u Beču, ali se ubrzo seli u Mihajlovo gde odrasta, a kasnije pohađa srednju muzičku školu u Zrenjaninu. Prve pevačke korake pravi u horu “Josif Marinković“, gde njegov talenat zapaža maestro Slobodan Bursać i šalje ga na Odsek za solo pevanje, u Muzičku školu “Josip Slavenski“ u Beogradu. Studira na Fakultetu muzičke umetnosti, a rektor Muzičke akademije, Darinka Matić-Marović, bira ga 1990. godine za solistu hora “Obilić“, za dvomesečnu američku turneju, na  kojoj stiče neprocenjivo internacionalno iskustvo tokom 43 koncerta.
 
Uz preporuku beogradske Akademije prelazi na Visoku školu za muziku u Kelnu, gde 1994. godine dobija umetničku diplomu. Beogradska opera ga iste godine poziva da peva ulogu Rodolfa u Pučinijevim “Boemima“. Od tada je otpevao dvadesetak glavnih rola u operama i operetama širom sveta. 
 
Do velikog preokreta u njegovoj karijeri dolazi 2004. godine, kada ga Andre Riju, poznati holandski violinista i dirigent, poziva da bude jedan od tri platinasta tenora u njegovom “Johan Štraus Orkestru”, najvećem šouu klasične muzike na svetu. Do danas je, s ovim orkestrom, nastupao na više od 1500 koncerta širom planete i stekao internacionalnu popularnost i prepoznatljivost. 
 
Uvek se rado vraća u Zrenjanin i odaziva pozivima za koncerte sa Zrenjaninskom filharmonijom. Njegovi nastupi na Trgu slobode, pred više od 20 hiljada posetilaca, ostaju upamćeni kao vrhunski i jedinstveni umetnički događaji u našem gradu. 
 
 
 
Mate Nemeš, član Rvačkog kluba “Proleter” i reprezentacije Srbije, svetski šampion
 
Zrenjanin, kao “Evropski grad sporta” prethodne godine, nastavlja da baštini tu titulu i u godini koja je za nama. U nizu istaknutih sportskih rezultata i dometa, jedan sportista nametnuo se i kao kandidat za prestižno gradsko priznanje.
 
Rođen je u Senti, ali je punu afirmaciju i sve najznačajnije rezultate u sportskoj karijeri ostvario u Zrenjaninu, kao član Rvačkog kluba “Proleter”. Samo u poslednje tri godine doneo je pet medalja sa velikih međunarodnih takmičenja, od kojih dve zlatne. U Varšavi je prošle godine postao evropski šampion, a krunu njegove dosadašnje rvačke i sportske karijere predstavlja osvajanje titule svetskog šampiona u Beogradu, septembra ove godine. Nastupajući u kategoriji do 67 kilograma, u grčko-rimskom stilu, zabeležio je pet blistavih pobeda i pridružio se našim osvajačima medalja, koji su na ovom takmičenju ostvarili do sada nezabeležen uspeh. 
 
Kao standarni dugogodišnji član matičnog kluba, značajno je doprineo i osvajanju 18. titule klupskog šampiona Srbije za najtrofejniji sportski kolektiv u Zrenjaninu, Rvački klub “Proleter”.
 
Zaslužio je i najveće sportsko priznanje na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine - nagradu “Jovan Mikić Spartak”, kao sportista godine. 
 
 
 
Milan Bjelorglić, direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, istaknuti kulturni poslenik 
 
Ličnost je zahvaljujući kojoj se danas komunicira sa različitim kulturnim krugovima naše države. Kao organizator tribina, uvodničar, pisac predgovora i učesnik u raspravama, predstavlja prepoznatljivu činjenicu javnog života ove sredine. I to čini uz posebnu energiju i volju. 
Bavio se izdavačkom delatnošću i nalazio na čelu novinsko-izdavačkog preduzeća “Zrenjanin”, a sada s velikim uspehom vodi kolektiv Gradske narodne biblioteke. Zahvaljujući njegovoj inicijativi, zalaganju i sposobnostima, objavljene su i ovdašnjoj kulturnoj javnosti predate desetine knjiga naših i stranih naučnika iz različitih oblasti.
 
Istinski je odan ideji da se unapređenjem duhovno-kulturnog života naroda čini najviše za njegovo opšte dobro. Čini to posvećenički, sa uverenjem da je sâmo delovanje za opšte dobro - najveće priznanje. 
 
Upravo zbog takvih osobina nalazi se na čelu nekoliko organizacija: Udruženja članova i prijatelja Matice srpske, Kulturno-prosvjetnog društva “Prosvjeta” za Vojvodinu i Udruženja članova i prijatelja Srba iz Hercegovine. Dugogodišnji je upravitelj Fonda “Todor Manojlović”, za dodelu Nagrade za moderni umetnički senzibilitet.  
Nagradu grada zaslužio je za doprinos duhovno-kulturnom životu grada Zrenjanina i ukupno društveno angažovanje. 
 
 
 
U ime nagrađenih obratio se Milan Bjelogrlić, izrazivši zahvalnost i predlagačima za nagradu, komisiji za dodelu nagrade, gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada. Tatjana Todorović takođe se zahvalila i istakla da će novčani deo Nagrade grada, koji pripada svim dobitnicima, preusmeriti u obnovu Duhovnog centra “Prepodobni Rafailo Banatski” u Zrenjaninu. 
 
Prigodnu novogodišnju pesmu na početku svečanosti izveo je Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, pod upravom Senke Milisavljević, a moderator programa bila je Sandra Banjanin. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6854/NAGRADE_GRADA_2022_0.jpg