Tradicionalna regata “Vode Vojvodine” 2023 “uplovila” u Zrenjanin: Begej i kanali domaćini za više od pedeset plovila

 
Pod sloganom “Plovimo zajedno“, JVP “Vode Vojvodine” od 2009. godine organizuju regatu povodom Međunarodnog dana Dunava, 29. juna, kako bi na najbolji način bili promovisani plovni potencijali Vojvodine. S jedne strane, cilj je da se rekreativni nautičari ohrabre da plove kanalima bez straha od prolaska kroz prevodnice, a sa druge strane, da se lokalne samouprave podstaknu da izađu na vodu i prepoznaju potencijal koji imaju u nautičkom turizmu.
 
 
 
 
Ovogodišnja regata organizuje se u okviru jubileja, 20 godina od osnivanja JVP “Vode Vojvodine”, trajaće deset dana i obuhvatiti plovidbu dugu 260 kilometara, Dunavom, Tisom i banatskim i bačkim kanalima hidrosistema DTD. Počela je kod ušća Tise u Dunav, kod Titela, 21. juna i završava se na Dan Dunava, u Sremskim Karlovcima. Deo regate prolazi kroz Begej i banatske kanale, u kojima su učesnici u dva navrata boravili na teritoriji Zrenjanina. Doplovili su u četvrtak i usidrili više od pedeset plovila u zoni novog pristana, da bi potom imali priliku i da se upoznaju s gradom i njegovim znamenitostima. Juče su konačili na popularnom “trianglu” između Jankovog Mosta i Mihajlova, račvanju Starog Begeja i kanala DTD, prostoru koji su “Vode Vojvodine” posebno uredile u prethodnom periodu i učinile ga zanimljivim mestom za ribolov i plovidbu.  
 
 
 
 
 
Domaćini regati u Zrenjaninu su, kao i ranijih godina, poslenici Turističke organizacije grada Zrenjanina. Učešće u regati je besplatno, učesnici za sebe obezbeđuju gorivo i provijante, JVP “Vode Vojvodine” pružaju logističku pomoć za nabavke, poput hrane i eventualno goriva, dok lokalne samouprave organizuju posebne programe tokom boravka regate na svojoj teritoriji.
 
Prolazak regate vodama na teritoriji grada Zrenjanina predstavljao je još jednu priliku za promovisanje nautičkog turizma i svih mogućnosti koje nudi naš grad, kao jedno od najgušćih rečnih čvorišta u Evropi. Podsećamo, u krugu od svega tridesetak kilometara protiču četiri reke - Dunav, Tisa, Begej i Tamiš, gusta kanalska mreža hidrosistema DTD, što uz jezera i ribnjake, prirodne rezervate i staništa, čini potencijale vredne pažnje,  daljeg unapređenja, investiranja i održivog razvoja. Zrenjanin je i podunavski grad, s obzirom da osam kilometara leve obale te, druge po dužini evropske reke, administrativno pripada teritoriji našeg grada. 
 
 
 
 
Međunarodni Dan Dunava - 29. jun - obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. Cilj obeležavanja je da se podigne svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako da se apeluje na racionalnu upotrebu vodnih resursa. Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava, u čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Potpisana je 29.06.1994. godine, u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalja i Evropske unije.
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7058/REGATA_2023_0.jpg