Традиционална регата “Воде Војводине” 2023 “упловила” у Зрењанин: Бегеј и канали домаћини за више од педесет пловила

 
Под слоганом “Пловимо заједно“, ЈВП “Воде Војводине” од 2009. године организују регату поводом Међународног дана Дунава, 29. јуна, како би на најбољи начин били промовисани пловни потенцијали Војводине. С једне стране, циљ је да се рекреативни наутичари охрабре да плове каналима без страха од проласка кроз преводнице, а са друге стране, да се локалне самоуправе подстакну да изађу на воду и препознају потенцијал који имају у наутичком туризму.
 
 
 
 
Овогодишња регата организује се у оквиру јубилеја, 20 година од оснивања ЈВП “Воде Војводине”, трајаће десет дана и обухватити пловидбу дугу 260 километара, Дунавом, Тисом и банатским и бачким каналима хидросистема ДТД. Почела је код ушћа Тисе у Дунав, код Титела, 21. јуна и завршава се на Дан Дунава, у Сремским Карловцима. Део регате пролази кроз Бегеј и банатске канале, у којима су учесници у два наврата боравили на територији Зрењанина. Допловили су у четвртак и усидрили више од педесет пловила у зони новог пристана, да би потом имали прилику и да се упознају с градом и његовим знаменитостима. Јуче су коначили на популарном “трианглу” између Јанковог Моста и Михајлова, рачвању Старог Бегеја и канала ДТД, простору који су “Воде Војводине” посебно уредиле у претходном периоду и учиниле га занимљивим местом за риболов и пловидбу.  
 
 
 
 
 
Домаћини регати у Зрењанину су, као и ранијих година, посленици Туристичке организације града Зрењанина. Учешће у регати је бесплатно, учесници за себе обезбеђују гориво и провијанте, ЈВП “Воде Војводине” пружају логистичку помоћ за набавке, попут хране и евентуално горива, док локалне самоуправе организују посебне програме током боравка регате на својој територији.
 
Пролазак регате водама на територији града Зрењанина представљао је још једну прилику за промовисање наутичког туризма и свих могућности које нуди наш град, као једно од најгушћих речних чворишта у Европи. Подсећамо, у кругу од свега тридесетак километара протичу четири реке - Дунав, Тиса, Бегеј и Тамиш, густа каналска мрежа хидросистема ДТД, што уз језера и рибњаке, природне резервате и станишта, чини потенцијале вредне пажње,  даљег унапређења, инвестирања и одрживог развоја. Зрењанин је и подунавски град, с обзиром да осам километара леве обале те, друге по дужини европске реке, административно припада територији нашег града. 
 
 
 
 
Међународни Дан Дунава - 29. јун - обележава се у 14 европских подунавских земаља, потписница Међународне конвенције о заштити Дунава. Циљ обележавања је да се подигне свест за очување реке код што већег броја људи и како да се апелује на рационалну употребу водних ресурса. Конвенција о заштити реке Дунав је основ за сарадњу европских држава ради заштите Дунава, у чијем сливу живи више од 80 милиона људи. Потписана је 29.06.1994. године, у Софији (Бугарска), од стране подунавских земаља и Европске уније.
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7058/REGATA_2023_0.jpg