Potpisan ugovor u Pokrajinskoj vladi: za zaštitu Carske bare od požara četiri miliona dinara

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je sa v.d. direktora Ustanove “Rezervati prirode Zrenjanin“ Jasnom Jovanov, ugovor za realizaciju projekta kojim je predviđena izrada plana zaštite od požara za Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, kao i rekonstrukcija protivpožarnog puta i nabavka opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom dobru.
 
 
Erceg je ovom prilikom podsetio na to da je Carska bara u požaru, koji ju je zahvatio 2018. godine, pretrpela veliku štetu, kada je deo flore i faune uništen. Dodao je da u periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara, poput te 2018. godine.
“Zbog toga smo na ovogodišnjem konkursu za finansiranje kapitalnih ulaganja, koja realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine, opredelili četiri miliona dinara upravo za unapređenje zaštite Carske bare“, istakao je Erceg i dodao da je projektom predviđena izrada plana zaštite od požara, uređenje protivpožarnih puteva i nabavka opreme, koja će biti mobilna i služiti upravljaču za interventne situacije.
 
 
Erceg je dodao da su investicije u Carsku baru od prošle godine vidljive, a među njima je izgrađen vidikovac, koji služi svim ljubiteljima prirode koji posećuju Carsku baru.
“Na nekoj od narednih sednica Skupštine AP Vojvodine biće proglašena nova zaštićena dobra na teritoriji Vojvodine, a biće donet i novi Prostorni plan posebne namene za Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, gde su predviđeni novi sadržaji, kao što je izgradnja vizitorskog centra“, rekao je Erceg i dodao da je cilj da se na teritoriji Vojvodine i cele Srbije unaprede zaštićena prirodna dobra, te da se poveća procenat proglašenih prirodnih dobara, u skladu sa poglavljem 27.
 
 
V.d. direktora Ustanove “Rezervati prirode” Jasna Jovanov istakla je da je ovo kapitalno ulaganje veliki pomak u zaštiti Carske bare, koja će dobiti pristupne protivpožarne puteve, a sa novom opremom – pumpama i crevima, biće omogućeno brže i lakše gašenje požara.
 
Izvor: Pokrajinska vlada AP Vojvodine

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7092/Carska_bara_ugovor_jul_2023_0.jpg