Потписан уговор у Покрајинској влади: за заштиту Царске баре од пожара четири милиона динара

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег потписао је са в.д. директора Установе “Резервати природе Зрењанин“ Јасном Јованов, уговор за реализацију пројекта којим је предвиђена израда плана заштите од пожара за Специјални резерват природе “Царска бара”, као и реконструкција противпожарног пута и набавка опреме за гашење пожара у том заштићеном природном добру.
 
 
Ерцег је овом приликом подсетио на то да је Царска бара у пожару, који ју је захватио 2018. године, претрпела велику штету, када је део флоре и фауне уништен. Додао је да у периоду када су суше, или када се скину пољопривредни усеви, неодговорни појединци пале своја стрњишта, па долази до пожара, попут те 2018. године.
“Због тога смо на овогодишњем конкурсу за финансирање капиталних улагања, која реализују управљачи заштићених подручја на територији АП Војводине, определили четири милиона динара управо за унапређење заштите Царске баре“, истакао је Ерцег и додао да је пројектом предвиђена израда плана заштите од пожара, уређење противпожарних путева и набавка опреме, која ће бити мобилна и служити управљачу за интервентне ситуације.
 
 
Ерцег је додао да су инвестиције у Царску бару од прошле године видљиве, а међу њима је изграђен видиковац, који служи свим љубитељима природе који посећују Царску бару.
“На некој од наредних седница Скупштине АП Војводине биће проглашена нова заштићена добра на територији Војводине, а биће донет и нови Просторни план посебне намене за Специјални резерват природе “Царска бара”, где су предвиђени нови садржаји, као што је изградња визиторског центра“, рекао је Ерцег и додао да је циљ да се на територији Војводине и целе Србије унапреде заштићена природна добра, те да се повећа проценат проглашених природних добара, у складу са поглављем 27.
 
 
В.д. директора Установе “Резервати природе” Јасна Јованов истакла је да је ово капитално улагање велики помак у заштити Царске баре, која ће добити приступне противпожарне путеве, а са новом опремом – пумпама и цревима, биће омогућено брже и лакше гашење пожара.
 
Извор: Покрајинска влада АП Војводине

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7092/Carska_bara_ugovor_jul_2023_0.jpg