Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije: razmatrana situacija u vezi sa afričkom kugom svinja

Nakon jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure s predstavnicima nadležnih republičkih organa, javnih preduzeća i organa Gradske uprave, danas je zasedao i Gradski štab za vanredne situacije i razmatrao situaciju u vezi sa stočnom bolesti - afričkom kugom svinja, koja je izbila u naseljenom mestu Čenta. Štab je prihvatio informacije predočene od strane Veterinarske inspekcije, Veterinarskog instituta Zrenjanin, Lovačkog udruženja Zrenjanin i javnih komunalnih preduzeća “Čistoća i zelenilo” i “Vodovod i kanalizacija”. Sednicom je predsedavao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Simo Salapura
 
 
 
 
U ime Veterinarske inspekcije informacije je saopštio inspektor Novak Kovačević, Veterinarskog instituta Zrenjanin direktor Darko Bošnjak, Lovačkog udruženja Zrenjanin  predsednik Bojan Janjić, JKP “Čistoća i zelenilo” tehnički direktor Vladimir Vujin i JKP “Vodovod i kanalizacija” rukovodilac Stevan Simidžija
 
Ponovljene su informacije od juče, koje su predočene gradonačelniku Zrenjanina, na osnovu kojih je izvršena kontrola na 221 gazdinstvu, sa oko 2000 svinja. Svim držaocima je uručeno rešenje u kojem se zabranjuje promet svinja, obavezno prijavljivanje veterinarskoj stanici ili veterinarskoj inspekciji promene zdravstvenog stanja ili uginuća svinja, primena biosigurnosnih mera kao i zabrana ishrane svinja pomijama i klanja svinja i za sopstvene potrebe.
 
 
 
Direktor Veterinarskog instituta Zrenjanin Darko Bošnjak saopštio je da su svi kapaciteti Instituta angažovani na terenu, da je područje koje je zaraženo prečnika 3 kilometra, a ugroženo područje je prečnika 10 kilometara. Rekao je da je virus vrlo otporan,  da ne postoji vakcina za suzbijanje bolesti i da je potrebno raditi na podizanju svesti o ovoj bolesti. Neophodna je primena svih propisanih biosigurnosnih mera na licu mesta (korišćenje barijera - natopljenog sunđera sa 2% rastvorom akustične sode).
 
Predsednik Lovačkog udruženja Zrenjanin Bojan Janjić istakao je da su formirani  interventni timovi za redovno praćenje brojnog i zdravstvenog stanja divljih svinja u području lovišta Begej Jug, koje je proglašeno područjem visokog rizika. Sprovodi se aktivni i pasivni nadzor, radi što ranijeg otkrivanja ove bolesti, a interventni tim svakodnevno vodi evidenciju i podnosi izveštaje o stanju na terenu. 
 
Na sednici je istaknuto i da je, u cilju sprečavanja prometa svinja i svinjskih prerađevina, neophodna strožija kontrola vozila na ulazu/izlazu iz ugroženog područja. Policijska uprava Zrenjanin pojačaće primenu mera povećanjem broja patrola u ugroženom području. 
 
 
 
Za potrebe sprovođenja propisanih biosigurnosnih mera u zaraženim područjima biće angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija iz javnih komunalnih preduzeća i ustanova, jedinica civilne zaštite opšte namene, lovačkog udruženja, dobrovoljnih vatrogasnih društava, VPD “Srednji Banat”... 
 
Konačno, tim za informisanje koji čine predstavnici Veterinarske inspekcije, Veterinarskog instituta Zrenjanin i Gradske uprave grada Zrenjanina, izvršiće obilazak i informisanje držaoca svinja u vezi sa novonastalom situacijom i merama prevencije i zaštite širenja bolesti afričke kuge svinja. Sutra (sreda, 5. jul) su predviđeni sastanci u mesnim zajednicama Knićanin (u 10 časova), Perlez (12 časova) i Farkaždin (14 časova), praktično rubnim delovima ugroženog područja. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7073/STAB_VS_AFRICKA_KUGA_0.jpg