Седница Градског штаба за ванредне ситуације: разматрана ситуација у вези са афричком кугом свиња

Након јучерашњег састанка градоначелника Зрењанина Сима Салапуре с представницима надлежних републичких органа, јавних предузећа и органа Градске управе, данас је заседао и Градски штаб за ванредне ситуације и разматрао ситуацију у вези са сточном болести - афричком кугом свиња, која је избила у насељеном месту Чента. Штаб је прихватио информације предочене од стране Ветеринарске инспекције, Ветеринарског института Зрењанин, Ловачког удружења Зрењанин и јавних комуналних предузећа “Чистоћа и зеленило” и “Водовод и канализација”. Седницом је председавао командант Градског штаба за ванредне ситуације, градоначелник Симо Салапура
 
 
 
 
У име Ветеринарске инспекције информације је саопштио инспектор Новак Ковачевић, Ветеринарског института Зрењанин директор Дарко Бошњак, Ловачког удружења Зрењанин  председник Бојан Јањић, ЈКП “Чистоћа и зеленило” технички директор Владимир Вујин и ЈКП “Водовод и канализација” руководилац Стеван Симиџија
 
Поновљене су информације од јуче, које су предочене градоначелнику Зрењанина, на основу којих је извршена контрола на 221 газдинству, са око 2000 свиња. Свим држаоцима је уручено решење у којем се забрањује промет свиња, обавезно пријављивање ветеринарској станици или ветеринарској инспекцији промене здравственог стања или угинућа свиња, примена биосигурносних мера као и забрана исхране свиња помијама и клања свиња и за сопствене потребе.
 
 
 
Директор Ветеринарског института Зрењанин Дарко Бошњак саопштио је да су сви капацитети Института ангажовани на терену, да је подручје које је заражено пречника 3 километра, а угрожено подручје је пречника 10 километара. Рекао је да је вирус врло отпоран,  да не постоји вакцина за сузбијање болести и да је потребно радити на подизању свести о овој болести. Неопходна је примена свих прописаних биосигурносних мера на лицу места (коришћење баријера - натопљеног сунђера са 2% раствором акустичне соде).
 
Председник Ловачког удружења Зрењанин Бојан Јањић истакао је да су формирани  интервентни тимови за редовно праћење бројног и здравственог стања дивљих свиња у подручју ловишта Бегеј Југ, које је проглашено подручјем високог ризика. Спроводи се активни и пасивни надзор, ради што ранијег откривања ове болести, а интервентни тим свакодневно води евиденцију и подноси извештаје о стању на терену. 
 
На седници је истакнуто и да је, у циљу спречавања промета свиња и свињских прерађевина, неопходна строжија контрола возила на улазу/излазу из угроженог подручја. Полицијска управа Зрењанин појачаће примену мера повећањем броја патрола у угроженом подручју. 
 
 
 
За потребе спровођења прописаних биосигурносних мера у зараженим подручјима биће ангажовано додатно људство и механизација из јавних комуналних предузећа и установа, јединица цивилне заштите опште намене, ловачког удружења, добровољних ватрогасних друштава, ВПД “Средњи Банат”... 
 
Коначно, тим за информисање који чине представници Ветеринарске инспекције, Ветеринарског института Зрењанин и Градске управе града Зрењанина, извршиће обилазак и информисање држаоца свиња у вези са новонасталом ситуацијом и мерама превенције и заштите ширења болести афричке куге свиња. Сутра (среда, 5. јул) су предвиђени састанци у месним заједницама Книћанин (у 10 часова), Перлез (12 часова) и Фаркаждин (14 часова), практично рубним деловима угроженог подручја. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7073/STAB_VS_AFRICKA_KUGA_0.jpg