Zrenjanin u Projektu LIID, gradonačelnik učestvovao na uvodnoj konferenciji projekta vrednog ukupno 265,2 miliona evra

Uvodna konferencija Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucija (LIID, eng. Local Infrastructure and Institutional Development), koji je pripremljen u saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD, fr. Agence Française de Développement), održana je juče u Palati “Srbija” u Beogradu. U radu konferencije učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Republike Francuske u Beogradu Pjer Košar, programski menadžer Francuske agencije za razvoj Jelena Penezić. Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura
 
Grad Zrenjanin našao se među 145 jedinica lokalne samouprave predviđenih da dobiju značajna sredstva za projekte koji će unaprediti život građana i potpisao je Okvirni sporazum o sprovođenju projekta. Ukupna vrednost LIID projekta iznosi 265,2 miliona evra, a lokalne samouprave će, u vidu granta, dakle bespovratno, dobiti sredstva koja će moći da iskoriste za raznovrsne projekte. Rok za realizaciju projekta je 30. novembar 2028. godine, a nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije.
 
 
 
Reč je o projektima rehabilitacije i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture, izgradnju pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene, ozelenjavanje  javnih površina, razvoj sistema pametnih gradova i održive urbane mobilnosti, izradu planskih dokumenata i razvoj institucionalnih i kadrovskih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava.
 
Govoreći o značaju projekta LIID, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u pitanju ogromna sredstva, koja dosežu i do 30 odsto pojedinih lokalnih budžeta i poručio predstavnicima lokalnih samouprava da ga utroše na pravi način, kroz odabir pravih projekata.
"Molim vas da pokažete ozbiljnost i odgovornost, ovo je veliki novac. Ovo će biti značajna finansijska injekcija za vaše opštine. Prionite na posao, predložite najbolje moguće projekte. Mi ćemo nastaviti da gledamo kako da vam i dalje pomažemo. Na vama je da pametno iskoristite taj novac", dodao je predsednik i zahvalio se Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci na ogromnoj podršci i sredstavima koja će lokalnim samoupravama u Srbiji omogućiti da u narednom periodu konkurišu za različite projekte.
 
 
 
Prisutnima se obratio i ministar Goran Vesić, koji je istakao da 145 jedinica lokalne samouprave dobijaju značajna sredstva za projekte koji će unaprediti život građana. On je, tokom ove konferencije, sa v.d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoranom Drobnjakom i direktorom preduzeća "Srbijaautoput" Zvonimirom Markovićem, potpisao Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7101/LIID_PROJEKAT_BGD_0.jpg