Зрењанин у Пројекту LIID, градоначелник учествовао на уводној конференцији пројекта вредног укупно 265,2 милиона евра

Уводна конференција Пројектa развоја локалне инфраструктуре и институција (LIID, енг. Local Infrastructure and Institutional Development), који је припремљен у сарадњи са Француском агенцијом за развој (АФД, фр. Agence Française de Développement), одржана је јуче у Палати “Србија” у Београду. У раду конференције учествовали су председник Србије Александар Вучић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, амбасадор Републике Француске у Београду Пјер Кошар, програмски менаџер Француске агенције за развој Јелена Пенезић. Конференцији је присуствовао и градоначелник Зрењанина Симо Салапура
 
Град Зрењанин нашао се међу 145 јединица локалне самоуправе предвиђених да добију значајна средства за пројекте који ће унапредити живот грађана и потписао је Оквирни споразум о спровођењу пројекта. Укупна вредност LIID пројекта износи 265,2 милиона евра, а локалне самоуправе ће, у виду гранта, дакле бесповратно, добити средства која ће моћи да искористе за разноврсне пројекте. Рок за реализацију пројекта је 30. новембар 2028. године, а носилац пројекта је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Србије.
 
 
 
Реч је о пројектима рехабилитације и реконструкције саобраћајне инфраструктуре, изградњу пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећање отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене, озелењавање  јавних површина, развој система паметних градова и одрживе урбане мобилности, израду планских докумената и развој институционалних и кадровских капацитета јединица локалних самоуправа.
 
Говорећи о значају пројекта LIID, председник Србије Александар Вучић рекао је да су у питању огромна средства, која досежу и до 30 одсто појединих локалних буџета и поручио представницима локалних самоуправа да га утроше на прави начин, кроз одабир правих пројеката.
"Молим вас да покажете озбиљност и одговорност, ово је велики новац. Ово ће бити значајна финансијска ињекција за ваше општине. Прионите на посао, предложите најбоље могуће пројекте. Ми ћемо наставити да гледамо како да вам и даље помажемо. На вама је да паметно искористите тај новац", додао је председник и захвалио се Француској агенцији за развој и Светској банци на огромној подршци и средставима која ће локалним самоуправама у Србији омогућити да у наредном периоду конкуришу за различите пројекте.
 
 
 
Присутнима се обратио и министар Горан Весић, који је истакао да 145 јединица локалне самоуправе добијају значајна средства за пројекте који ће унапредити живот грађана. Он је, током ове конференције, са в.д. директора ЈП "Путеви Србије" Зораном Дробњаком и директором предузећа "Србијааутопут" Звонимиром Марковићем, потписао Уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи Северне обилазнице око Крагујевца. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7101/LIID_PROJEKAT_BGD_0.jpg