Badnje veče u Zrenjaninu protiče uz plamen badnjaka, prazničnu atmosferu i velik broj ljudi oko hramova, gradonačelnik uneo badnjak u Uspenskom hramu i na Bagljašu

Badnji dan i Badnje veče u Zrenjaninu, kao i svake godine, protiču u prazničnoj atmosferi i iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića. Uz plamen badnjaka okuplja se velik broj ljudi, najviše ispred gradskih hramova, a nekako je već postalo uobičajeno da je najveća poseta hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Bagljašu. Unutar i oko hrama večeras je bilo više od hiljadu naših sugrađana, najviše iz tog naselja, ali i iz drugih delova grada. 
 
 
 
 
Kako i dolikuje ovom prazniku, najviše mu se raduju najmlađi i oni su večeras ispunili porte hramova, u kojima su deljeni i božićni paketići. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, uneo je badnjak u hramu Uspenja Presvete Bogorodice i hramu Vaznesenja Gospodnjeg, a potom i delio božićne paketiće, koje je tradicionalno obezbedio Grad Zrenjanin. U tome su mu pomagali zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Prethodno je zamenik Santovac prisustvovao i božićnim svečanostima ispred hrama Svetog Arhangela Mihaila - "Ruske crkve". 
 
 
 
 
 
Grad Zrenjanin i ove godine obezbedio je više stotina paketića, podeljenih deci "korinđašima", koja su prisustvovala svečanostima u hramovima, gradskim i seoskim mesnim zajednicama. U hramu na Bagljašu, gradonačelnik je uneo badnjak zajedno sa zamenikom predsednika Skupštine grada Oliverom Mitrovićem i ovogodišnjim kumovima, koji su obezbedili božićnu česnicu, braćom Stanić, Mićom i Nedeljkom, suvlasnicima zrenjaninskog preduzeća "Bomist". Česnica, sa dukatom, će u hramu biti lomljena sutra, nakon svečane božićne liturgije.  
 
 
 
 
Tokom večeri, badnjaci po tradiciji gore u svim delovima grada i u naseljenim mestima. Sutra je Božić, kada će se u hramovima u gradu i naseljenim mestima održavati božićne liturgije, a vernici jedni drugima poželeti mir, sreću i blagostanje, uz tradicionalni božićni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi!”
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7334/BADNJAK_BAGLJAS_2024_0.jpg