Бадњe вече у Зрењанину протиче уз пламен бадњака, празничну атмосферу и велик број људи око храмова, градоначелник унео бадњак у Успенском храму и на Багљашу

Бадњи дан и Бадње вече у Зрењанину, као и сваке године, протичу у празничној атмосфери и ишчекивању најрадоснијег хришћанског празника, Божића. Уз пламен бадњака окупља се велик број људи, највише испред градских храмова, а некако је већ постало уобичајено да је највећа посета храму Вазнесења Господњег на Багљашу. Унутар и око храма вечерас је било више од хиљаду наших суграђана, највише из тог насеља, али и из других делова града. 
 
 
 
 
Како и доликује овом празнику, највише му се радују најмлађи и они су вечерас испунили порте храмова, у којима су дељени и божићни пакетићи. Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, унео је бадњак у храму Успења Пресвете Богородице и храму Вазнесења Господњег, а потом и делио божићне пакетиће, које је традиционално обезбедио Град Зрењанин. У томе су му помагали заменик Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић. Претходно је заменик Сантовац присуствовао и божићним свечаностима испред храма Светог Архангела Михаила - "Руске цркве". 
 
 
 
 
 
Град Зрењанин и ове године обезбедио је више стотина пакетића, подељених деци "коринђашима", која су присуствовала свечаностима у храмовима, градским и сеоским месним заједницама. У храму на Багљашу, градоначелник је унео бадњак заједно са замеником председника Скупштине града Оливером Митровићем и овогодишњим кумовима, који су обезбедили божићну чесницу, браћом Станић, Мићом и Недељком, сувласницима зрењанинског предузећа "Бомист". Чесница, са дукатом, ће у храму бити ломљена сутра, након свечане божићне литургије.  
 
 
 
 
Током вечери, бадњаци по традицији горе у свим деловима града и у насељеним местима. Сутра је Божић, када ће се у храмовима у граду и насељеним местима одржавати божићне литургије, а верници једни другима пожелети мир, срећу и благостање, уз традиционални божићни поздрав “Мир Божији, Христос се роди!”
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7334/BADNJAK_BAGLJAS_2024_0.jpg