Ministarka Kisić i gradonačelnik Salapura posetili zrenjaninsko porodilište i darivali prvu bebu rođenu u novoj godini - u 2023. više porođaja nego u prethodnoj

Ministarka  za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetili su Ginekološko-akušersko odeljenje Opšte bolnice “Đorđe Joanović” i darivali dukatima prvu bebu rođenu u zrenjaninskom porodilištu u novoj godini - devojčicu Anu, majke Jelene Polovine, rođenu jutros u 06.40 časova. Ministarka Kisić odlučila je da ove godine daruje prvorođenu bebu baš u Zrenjaninu, dok gradonačelnik tradicionalno prvog dana u godini posećuje porodilište, uz čestitke direktoru bolnice, dežurnom osoblju, i poklone svim porodiljama koje se trenutno nalaze na odeljenju. 
 
 
 
Ministarka Darija Kisić rekla je da je ovo divan početak godine, na jednom od najlepših mesta na svetu.
"Zaista su prelepe ove slike iz prodilišta, posetili smo majku koja je rodila prvu bebu u Zrenjaninu ove godine - malu Anu, posetili smo i druge majke, koje su se prethodnih dana ostvarile u jednoj od najlepših uloga u životu  i ono što me je posebno obradovalo jeste da su ovde i majke koje su to postale treći put, a obradovala nas je i vest da je, nakon dosta godina silaznog trenda broja novorođenih beba u Zrenjaninu, tokom 2023. godine bilo više porođaja nego prethodne i nadam se da će takav trend biti nastavljen, da će deca sve više da se rađaju u našoj zemlji, jer sve što radimo radimo zbog naše dece, to je svrha i smisao našeg postojanja, rada i življenja", istakla je ministarka  za brigu o porodici i demografiju, čestitajući svima Novu godinu.     
 
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da poseta porodilištu najlepše oslikava praznično novogodišnje raspoloženje i da ovo mesto svakako odiše neverovatnom energijom.
"Zahvaljujem se direktoru bolnice, osoblju, načelniku u porodilištu i svima koji su ovde čitave godine i daju neophodnu podršku našim majkama, našim heroinama. Kada je Grad Zrenjanin u pitanju, mi smo na decembarskom zasedanju Skupštine doneli odluku da se poveća naknada za prvorođeno i svako naredno dete - za prvorođeno sa 45.000 na 60.000 dinara, za naredno sa 35 na 40 hiljada, kao mali podstrek i znak pažnje našim majkama. Tu su i paketi s opremom i kozmetikom za bebe, a uveli smo i običaj da za Praznik grada, 17. novembar, sve bebe rođene na taj dan darujemo dukatom, kao što smo danas uradili i za prvorođenu bebu", kazao je gradonačelnik i dodao da pronatalitetna politika grada podrazumeva čitav dijapazon aktivnosti.
"Za te namene su budžetska sredstva takođe uvećana, od besplatnih udžbenika i školskog pribora za đake prvake, do stipendiranja osnovaca,  srednjoškolaca i studenata, mesečnog prevoza, regresiranja učešća u ekonomskoj ceni boravka u vrtićima, a ono što je bitno i što počinjemo ove godine, jeste projekat izgradnje novog vrtića na Bagljašu za jaslenu grupu, što će dodatno unaprediti kapacitete naše predškolske ustanove", istakao je gradonačelnik. 
 
 
 
Prva beba rođena u Novoj godini u zrenjaninskom porodilištu je devojčica Ana, rođena u 06:40 časova, teška 4,030 kg i dugačka 52 centimetra. Majka Jelena Polovina je iz Banatskog Karađorđeva, kaže da se dobro oseća, da je porođaj protekao brzo i u najboljem redu. Ana joj je treće dete i majka je još dve devojčice, devetogodišnje Nine i dvoipogodišnje Đine.
 
Dežurni ginekolog-akušer dr Aleksandar Beljac predočio je podatke o porođajima tokom prethodne godine, istakavši da je u 2023. godini konačno zaustavljen trend pada broja porođaja i da je zabeležen jedan porođaj više nego u prethodnoj, 2022. godini - 1172.
"Srećni smo zbog te činjenice, prethodne godine rođena su u porodilištu 633 dečaka, 552 devojčice, uz 13 pari blizanaca, dakle ukupno 1185 beba. Nadam se još lepšim vestima u novoj godini i da će biti još više porođaja", istakao je dr Beljac.
 
 
 
 
Zajedno s ministarkom Kisić i gradonačelnikom Salapurom, u poseti porodilištu danas su bili i državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Radoš Pejović, kao i direktor Opšte bolnice "Đorđe Joanović" dr Igor Kitaresku.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7330/BEBE_2024_0.jpg