Mинистарка Кисић и градоначелник Салапура посетили зрењанинско породилиште и даривали прву бебу рођену у новој години - у 2023. више порођаја него у претходној

Министарка  за бригу о породици и демографију Србије Дарија Кисић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура посетили су Гинеколошко-акушерско одељење Опште болнице “Ђорђе Јоановић” и даривали дукатима прву бебу рођену у зрењанинском породилишту у новој години - девојчицу Ану, мајке Јелене Половине, рођену јутрос у 06.40 часова. Министарка Кисић одлучила је да ове године дарује прворођену бебу баш у Зрењанину, док градоначелник традиционално првог дана у години посећује породилиште, уз честитке директору болнице, дежурном особљу, и поклоне свим породиљама које се тренутно налазе на одељењу. 
 
 
 
Министарка Дарија Кисић рекла је да је ово диван почетак године, на једном од најлепших места на свету.
"Заиста су прелепе ове слике из продилишта, посетили смо мајку која је родила прву бебу у Зрењанину ове године - малу Ану, посетили смо и друге мајке, које су се претходних дана оствариле у једној од најлепших улога у животу  и оно што ме је посебно обрадовало јесте да су овде и мајке које су то постале трећи пут, а обрадовала нас је и вест да је, након доста година силазног тренда броја новорођених беба у Зрењанину, током 2023. године било више порођаја него претходне и надам се да ће такав тренд бити настављен, да ће деца све више да се рађају у нашој земљи, јер све што радимо радимо због наше деце, то је сврха и смисао нашег постојања, рада и живљења", истакла је министарка  за бригу о породици и демографију, честитајући свима Нову годину.     
 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура рекао је да посета породилишту најлепше осликава празнично новогодишње расположење и да ово место свакако одише невероватном енергијом.
"Захваљујем се директору болнице, особљу, начелнику у породилишту и свима који су овде читаве године и дају неопходну подршку нашим мајкама, нашим хероинама. Када је Град Зрењанин у питању, ми смо на децембарском заседању Скупштине донели одлуку да се повећа накнада за прворођено и свако наредно дете - за прворођено са 45.000 на 60.000 динара, за наредно са 35 на 40 хиљада, као мали подстрек и знак пажње нашим мајкама. Ту су и пакети с опремом и козметиком за бебе, а увели смо и обичај да за Празник града, 17. новембар, све бебе рођене на тај дан дарујемо дукатом, као што смо данас урадили и за прворођену бебу", казао је градоначелник и додао да пронаталитетна политика града подразумева читав дијапазон активности.
"За те намене су буџетска средства такође увећана, од бесплатних уџбеника и школског прибора за ђаке прваке, до стипендирања основаца,  средњошколаца и студената, месечног превоза, регресирања учешћа у економској цени боравка у вртићима, а оно што је битно и што почињемо ове године, јесте пројекат изградње новог вртића на Багљашу за јаслену групу, што ће додатно унапредити капацитете наше предшколске установе", истакао је градоначелник. 
 
 
 
Прва беба рођена у Новој години у зрењанинском породилишту је девојчица Ана, рођена у 06:40 часова, тешка 4,030 кг и дугачка 52 центиметра. Мајка Јелена Половина је из Банатског Карађорђева, каже да се добро осећа, да је порођај протекао брзо и у најбољем реду. Ана јој је треће дете и мајка је још две девојчице, деветогодишње Нине и двоипогодишње Ђине.
 
Дежурни гинеколог-акушер др Александар Бељац предочио је податке о порођајима током претходне године, истакавши да је у 2023. години коначно заустављен тренд пада броја порођаја и да је забележен један порођај више него у претходној, 2022. години - 1172.
"Срећни смо због те чињенице, претходне године рођена су у породилишту 633 дечака, 552 девојчице, уз 13 пари близанаца, дакле укупно 1185 беба. Надам се још лепшим вестима у новој години и да ће бити још више порођаја", истакао је др Бељац.
 
 
 
 
Заједно с министарком Кисић и градоначелником Салапуром, у посети породилишту данас су били и државни секретар Министарства за бригу о породици и демографију Радош Пејовић, као и директор Опште болнице "Ђорђе Јоановић" др Игор Китареску.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7330/BEBE_2024_0.jpg