U hramu na Bagljašu lomljena česnica i obeležen Božić, gradonačelnik preuzeo kumstvo

U hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Bagljašu, u okviru božićnih svečanosti, jutros je služena božićna liturgija, a potom i lomljena česnica, koju su, kao kumovi, obezbedili članovi porodica Mića i Nedeljka Stanića, suvlasnika zrenjaninskog preduzeća "Bomist", dok je kumstvo za narednu godinu preuzeo gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura
 
 
 
 
Kao i sinoć, na Badnje veče, u hramu se i na Božić okupio velik broj Zrenjaninaca koji su, nakon liturgije, lomili česnicu u kojoj se nalazio dukat. Ovakva svečanost u hramu Vaznesenja gospodnjeg organizuje se od 2017. godine. Božićna česnica smatra se jednim od najdražih običaja u vreme praznika koji se proslavljaju tokom zime. Lomljenje česnice je momenat za sebe i donosi iščekivanje ko će od prisutnih izvući iz nje novčić ili dukat, odnosno, koga će sreća pratiti do narednog Božića. 
 
Božićnu liturgiju služio je starešina hrama, protonamesnik Slobodan Čestić, koji je potom i pročitao Božićnu poslanicu Srpske pravoslavne crkve. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura poželeo je svim sugrađankama i sugrađanima srećan Božić.
- Sinoć smo na nekoliko lokacija u gradu palili badnjak, a danas smo se okupili na svečanoj božićnoj liturgiji u hramu na Bagljašu. Pripala mi je čast da primim kumstvo u hramu Vaznesenja Gospodnjeg i ovom prilikom svim vernicima čestitam jedan od najvećih hrišćanskih praznika, želim da ih božićne radosti prate tokom cele godine, da se snažimo i u veri, u ljubavi prema Bogu, ali i prema svojim bližnjima. Kada je grad Zrenjanin u pitanju, svake godine, kroz konkurs, izdvajamo određena novčana sredstva kojima pomažemo sve verske zajednice na teritoriji grada i to ćemo učiniti i ove godine - poručio je gradonačelnik, uz tradicionalan božićni pozdrav "Mir Božiji - Hristos se rodi!"
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7335/LITURGIJA_I_CESNICA_BAGLJAS_2024_0.jpg