У храму на Багљашу ломљена чесница и обележен Божић, градоначелник преузео кумство

У храму Вазнесења Господњег на Багљашу, у оквиру божићних свечаности, јутрос је служена божићна литургија, а потом и ломљена чесница, коју су, као кумови, обезбедили чланови породица Мића и Недељка Станића, сувласника зрењанинског предузећа "Бомист", док је кумство за наредну годину преузео градоначелник Зрењанина Симо Салапура
 
 
 
 
Као и синоћ, на Бадње вече, у храму се и на Божић окупио велик број Зрењанинаца који су, након литургије, ломили чесницу у којој се налазио дукат. Оваква свечаност у храму Вазнесења господњег организује се од 2017. године. Божићна чесница сматра се једним од најдражих обичаја у време празника који се прослављају током зиме. Ломљење чеснице је моменат за себе и доноси ишчекивање ко ће од присутних извући из ње новчић или дукат, односно, кога ће срећа пратити до наредног Божића. 
 
Божићну литургију служио је старешина храма, протонамесник Слободан Честић, који је потом и прочитао Божићну посланицу Српске православне цркве. 
 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура пожелео је свим суграђанкама и суграђанима срећан Божић.
- Синоћ смо на неколико локација у граду палили бадњак, а данас смо се окупили на свечаној божићној литургији у храму на Багљашу. Припала ми је част да примим кумство у храму Вазнесења Господњег и овом приликом свим верницима честитам један од највећих хришћанских празника, желим да их божићне радости прате током целе године, да се снажимо и у вери, у љубави према Богу, али и према својим ближњима. Када је град Зрењанин у питању, сваке године, кроз конкурс, издвајамо одређена новчана средства којима помажемо све верске заједнице на територији града и то ћемо учинити и ове године - поручио је градоначелник, уз традиционалан божићни поздрав "Мир Божији - Христос се роди!"
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7335/LITURGIJA_I_CESNICA_BAGLJAS_2024_0.jpg