Usvojena je Odluka o pristupanju izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Zrenjanina za period 2023-2033. godine, sufinansira ga Vlada Srbije

Na sednici Skupštine grada Zrenjanina, dana 27. decembra 2023. godine, usvojena je Odluka o pristupanju izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Zrenjanina za period 2023 - 2033. godine.
 
U skladu s tim, Grad Zrenjanin danas je objavio i obaveštenje za javnost o donošenju Odluke, u kom se navodi da se uvid u navedenu dokumentaciju može izvršiti u prostoriji Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine Odeljenja za privredu Gradske uprave Zrenjanin, ul. Slobodana Bursaća 4, u roku od 30 dana od objavljivanja obaveštenja, radnim danima od 12-15 časova, kao i na sajtu grada Zrenjanina, linku materijala za sednicu Skupštine grada. 
  
Na Javnom konkursu Kabineta ministra za ravnomerni regionalni razvoj gradu Zrenjaninu odobrena su sredstva u iznosu od 1,5 miliona dinara za sufinansiranje izrade Lokalnog plana upravljanja otpadom, koji predstavlja dokument, kojim se definišu ciljevi i organizuje proces upravljanja otpadom, za period od 10 godina. Ukupna vrednost usluge izrade Plana iznosi 2,25 miliona dinara.
 
 
Po rečima Jelene Poučki, šefa Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine, plan će sadržati naročito: očekivane vrste, količine i poreklo ukupnog otpada na teritoriji; očekivane vrste, količine i poreklo otpada koji će biti iskorišćen ili odložen u okviru teritorije obuhvaćene planom; očekivane vrste, količine i poreklo otpada koji će se prihvatiti iz drugih jedinica lokalne samouprave; očekivane vrste, količine i poreklo otpada koji će se otpremiti u druge jedinice lokalne samouprave.
“Plan će sadržati i ciljeve koje treba ostvariti u pogledu ponovne upotrebe i reciklaže otpada u oblasti koja je obuhvaćena planom; program sakupljanja otpada iz domaćinstva; program sakupljanja opasnog otpada iz domaćinstava; program sakupljanja komercijalnog otpada; program upravljanja industrijskim otpadom; predloge za ponovnu upotrebu i reciklažu komponenata komunalnog otpada; program smanjenja količina biorazgradivog i ambalažnog otpada u komunalnom otpadu; program razvijanja javne svesti o upravljanju otpadom; lokaciju postrojenja za sakupljanje otpada, tretman, odnosno ponovno iskorišćenje i odlaganje otpada, uključujući podatke o lokacijskim uslovima”, ističe Jelena Poučki i dodaje da će plan podrazumevati i različite mere prevencije i sanacije. 
“U pitanju su mere za sprečavanje kretanja otpada koji nije obuhvaćen planom i mere za postupanje sa otpadom koji nastaje u vanrednim situacijama, mere sanacije neuređenih deponija, kao i nadzor i praćenje planiranih aktivnosti i mera”, objašnjava ona.
 
 
Lokalni plan upravljanja otpadom grada Zrenjanina za period 2023 - 2033. godine uključiće i procenu troškova i izvore finansiranja za planirane aktivnosti; mogućnosti saradnje između dve ili više jedinica lokalne samouprave; rokove za izvršenje planiranih mera i aktivnosti; druge podatke, ciljeve i mere od značaja za efikasno upravljanje otpadom.
    
Takođe, postupak učešća javnosti u izradi Plana sprovodiće se u skladu sa Uredbom o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 117/21).
    

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7333/Grad_0.jpg