Усвојена је Одлука о приступању изради Локалног плана управљања отпадом града Зрењанина за период 2023-2033. године, суфинансира га Влада Србије

На седници Скупштине града Зрењанина, дана 27. децембра 2023. године, усвојена је Одлука о приступању изради Локалног плана управљања отпадом града Зрењанина за период 2023 - 2033. године.
 
У складу с тим, Град Зрењанин данас је објавио и обавештење за јавност о доношењу Одлуке, у ком се наводи да се увид у наведену документацију може извршити у просторији Одсека за заштиту и унапређивање животне средине Одељења за привреду Градске управе Зрењанин, ул. Слободана Бурсаћа 4, у року од 30 дана од објављивања обавештења, радним данима од 12-15 часова, као и на сајту града Зрењанина, линку материјала за седницу Скупштине града. 
  
На Јавном конкурсу Кабинета министра за равномерни регионални развој граду Зрењанину одобрена су средства у износу од 1,5 милиона динара за суфинансирање израде Локалног плана управљања отпадом, који представља документ, којим се дефинишу циљеви и организује процес управљања отпадом, за период од 10 година. Укупна вредност услуге израде Плана износи 2,25 милиона динара.
 
 
По речима Јелене Поучки, шефа Одсека за заштиту и унапређивање животне средине, план ће садржати нарочито: очекиване врсте, количине и порекло укупног отпада на територији; очекиване врсте, количине и порекло отпада који ће бити искоришћен или одложен у оквиру територије обухваћене планом; очекиване врсте, количине и порекло отпада који ће се прихватити из других јединица локалне самоуправе; очекиване врсте, количине и порекло отпада који ће се отпремити у друге јединице локалне самоуправе.
“План ће садржати и циљеве које треба остварити у погледу поновне употребе и рециклаже отпада у области која је обухваћена планом; програм сакупљања отпада из домаћинства; програм сакупљања опасног отпада из домаћинстава; програм сакупљања комерцијалног отпада; програм управљања индустријским отпадом; предлоге за поновну употребу и рециклажу компонената комуналног отпада; програм смањења количина биоразградивог и амбалажног отпада у комуналном отпаду; програм развијања јавне свести о управљању отпадом; локацију постројења за сакупљање отпада, третман, односно поновно искоришћење и одлагање отпада, укључујући податке о локацијским условима”, истиче Јелена Поучки и додаје да ће план подразумевати и различите мере превенције и санације. 
“У питању су мере за спречавање кретања отпада који није обухваћен планом и мере за поступање са отпадом који настаје у ванредним ситуацијама, мере санације неуређених депонија, као и надзор и праћење планираних активности и мера”, објашњава она.
 
 
Локални план управљања отпадом града Зрењанина за период 2023 - 2033. године укључиће и процену трошкова и изворе финансирања за планиране активности; могућности сарадње између две или више јединица локалне самоуправе; рокове за извршење планираних мера и активности; друге податке, циљеве и мере од значаја за ефикасно управљање отпадом.
    
Такође, поступак учешћа јавности у изради Плана спроводиће се у складу са Уредбом о учешћу јавности у изради одређених планова и програма у области заштите животне средине ("Сл. гласник РС", бр. 117/21).
    

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7333/Grad_0.jpg