Манифестације

"Дани пива" Зрењанин
Једна од најзначајнијих и најпосећенијих туристичко-привредних манифестација Србије, одржава се сваке године, последње недеље августа, а први пут је огранизована  1986. године. 
"Дани пива" су градска манифестација која обједињује садржаје културног, забавног, спортског и привредног карактера, и последњих година бележи посећеност на дневном нивоу од неколико десетина хиљада гостију.
 
      
 
На угоститељским штандовима се може дегустирати више од 20 врста пива, уз неизбежне гастрономске специјалитете, а на десетак локација одржава се више од 20 различитих програма: рок концерти, вечери поп музике, међународни фестивал фолклора "Лала", међународни фестивал свадбених обичаја и фестивал свирача на архаичним инструментима, такмичење у кувању рибље чорбе "Златни котлић", спортска такмичења и турнири, луна парк, дечији програм, ликовни хепенинг, етно-изложба, такмичење у брзом испијању пива за жене и мушкарце, такмичење у држању литарске кригле пива, и још много тога. 
 
Међународни бијенале акварела Ечка - Зрењанин
У организацији Уметничке колоније Ечка, од 1993. године сваке друге године одржава се ова манифестација значајних ликовних остварења у техници акварела, са основном идејом стимулисања уметника за рад у техници акварела у оквиру савременог ликовног стваралаштва. У оквиру Бијенала, осим изложбе акварела у Савременој галерији у Зрењанину изабраних по конкурсу и самосталне изложбе акварела лауреата претходног бијенала, одржавају се и стручна предавања и радионице која, с различитих аспеката, сагледавају акварел као сликарску технику. 
Уметничка колонија организује по два интернационална сазива уметника са одређеним програмским карактером: сазив уметника који се баве проширеним пољем слике и сазив акварелиста. Сликарски сазиви одржавају се од оснивања Колоније, 1956. године, док се сусрети акварелиста одржавају од 1980. године. 
 
      
 
Етно-фестивал "Жетелачке свечаности" Мужља
У славу жетве, жита и хлеба, месна заједница "Мужља" организује сваког лета, током једног викенда у јулу, међународни етно-фестивал "Жетелачке свечаности". Осим такмичења косаца, одевених у народне ношње, на традиционални начин (по дужини откоса, оштрењу косе и слагању покошеног жита), манифестација обухвата и изложбу и дегустацију банатских гурманских специјалитета, као саставног дела сваке жетве, а учесници "Жетелачких свечаности" до њиве предвиђене за такмичење стижу у поворци која дуж улица Мужље позива мештане да им се прикључе.
 
      
 
Међународни фестивал фолклора "Лала" Зрењанин
У организацији Савеза аматерских култутрно-уметничких друштава Зрењанина (САКУД), одржава се од 2003. године у склопу "Дана пива". На једном од градских тргова, из вечери у вече, током последње недеље августа, наступају фолклорни ансамбли из Србије и иностранства, а њихови наступи организују се и у околним местима. Фестивал се отвара свечаним дефилеом учесника централним градским улицама. 
 
     
 
Међународни фестивал дувачких оркестара “Бегеј Фест”
Градски дувачки оркестар Зрењанин, у сарадњи са Светском асоцијацијом за дувачке симфонијске оркестре и ансамбле (WASBE) за централну и источну Европу, од 2012. године организује “Бегеј Фест” - међународни фестивал дувачких оркестара. Врхунски оркестри из земље и окружења се такмиче у више категорија: дечијој, омладинској, одраслој и отвореној категорији. Пратећи део фестивала чине стручни скупови, а посебну пажњу публике привлаче наступи оркестара на отвореним просторима у центру града и увек атрактивни заједнички дефиле учесника. Одржава се у јуну месецу. 
Градски дувачки оркестар Зрењанин основан је 1973. године и од тада је са великим успехом забележио више од 700 наступа на концертима, фестивалима, такмичењима и смотрама у Зрењанину, Србији и иностранству. Први је оркестар из наше земље у чланству Светске асоцијације за дувачке симфонијске оркестре и ансамбле.  
 
     
 
Етно – фестивал "Банатске вредне руке" Зрењанин
Етно-фестивал који се одржава с циљем очувања традиције и подстицања етно-стваралаштва са простора регије Баната. Манифестација окупља учеснике у различитим областима, који посетиоцима представљају рукотворине домаће радиности, предмете старих заната, гастрономске специјалитете поднебља, уз звуке традиционалних инструмената и музичаре у народним ношњама.  
 
      
 
"Сремчеви дани" Елемир
Манифестација културе која се одржава у Елемиру од 2006. године, крајем јуна. Посвећена је великану српске књижевности Стевану Сремцу, који је један део живота провео у овом месту и посветио му своје дело "Бал у  Елемиру". Осим проглашења награђених на књижевном конкурсу "Бал у Елемиру" и тематских књижевних вечери, током манифестације се на месном тргу и околним просторима организују и пригодне изложбе, концерти, позоришне представе. 
 
     
 
"Дани Уроша Предића" Орловат
Организују се почетком јуна у Орловату, родном месту једног од највећих српских сликара из периода реализма. У жижи манифестације су сусрети ликовних уметника, сликарска колонија и изложбе, али и низ пратећих програма, евоцирања успомена на Уроша Предића, књижевних промоција, забавних садржаја.