Konferencija za novinare Aleksandra Martona

U obraćanju predstavnicima medija, u sredu, 29. oktobra, predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton osvrnuo se na rad gradskog parlamenta i na odluke donete na 5. sednici, održanoj u ponedeljak, 27. oktobra.
 
Komentarišući hapšenje načelnika načelnika Odeljenja za poslove privrede, finansije i računovodstva Grada Zrenjanina Davida Dimkića, Marton je rekao da je to još jedan udarac za grad Zrenjanin i da, bez obzira na činjenicu da državni organi treba da rade svoj posao, to otežava funkcionisanje lokalne samouprave. 
 
- Činjenica je da Skupština Grada funkcioniše i da sve službe u Gradskoj upravi funkcionišu u skladu sa zakonom, ali se ne može govoriti da je sve u najboljem redu u situaciji kada nema gradonačelnika i dva načelnika važnih odeljenja. Sigurno je da su zlonamerne pojedine informacije u javnosti da ništa u upravi ne funkcioniše. Zastoji su prisutni tamo gde ih je bilo i ranije, a razlozi za to delom leže i u nerešenoj zakonskoj regulativi, pre svega u oblasti urbanizma, gde sprovođenje određenih procedura ne zavisi od lokalne uprave – rekao je Marton. 
 
 
Osvrnuvši se na odluku Skupštine Grada o smeni direktora Turističke organizacije Zrenjanina Milana Miloševa, Aleksandar Marton je rekao da je to bila "bolna odluka", ali da je politika "umeće mogućeg", te se u skladu s tim odbornici i ponašali. 
 
Kao jednu od najvažnijih odluka, Marton je ocenio odluku o formiranju Anketnog odbora za ispitivanje činjenica o uvođenju stečaja u AD "Šinvoz". Odbor će, po njegovim rečima, imati devet članova, po jednog iz svake stranke zastupljene u lokalnom parlamentu, i pokušaće da utvrdi nepravilnosti, za koje postoje naznake. On je dodao da će tim aktivnostima Anketni odbor pokušati da doprinese rešavanju situacije u ovom preduzeću.
 
- Nažalost, brojna su preduzeća u našoj sredini koja su propala tokom devedesetih  godina a da za njihove direktore, koji su u velikoj meri doprineli propadanju, nikada nisu preduzimane bilo kakve sankcije – istakao je, između ostalog, predsednik zrenjaninske skupštine Aleksandar Marton.