Dan borbe protiv fašizma

Predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton juče je organizovao prijem povodom 9. novembra, Svetskog dana borbe protiv fašizma. Gosti predsednika gradske Skupštine ovim su povodom bili predstavnici Saveza antifašista Srbije za Grad Zrenjanin i Jevrejske opštine Zrenjanin.
 
 
Deveti novembar, Svetski dan borbe protiv fašizma, obeležava se u znak sećanja na nacističko divljanje ulicama nemačkih gradova pre sedamdeset godina. Događaj iz 1938. godine, poznat kao "Kristalna noć", predstavljao je uvod u masovno uništenje Jevreja, ali i najavu novog svetskog rata. Zato obeležavanje ovog datuma, kako je istaknuto tokom prijema, ima ogroman značaj - ne samo da podseti na jedan događaj iz prošlosti, već i da upozori na nove opasnosti koje se nadvijaju nad društvom i prisutne su, u različitim oblicima, širom sveta. 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton rekao je lokalna samouprava obeležila i godišnjicu stradanja zrenjaninskih Jevreja, a da se sada pridružuje i onima koji obeležavaju 9. novembar.
-  U vremenu nakon ratnih stradanja na prostoru bivše Jugoslavije i u trenucima kada se na sceni Srbije i sveta pojavljuju različtite ekstremne desničarske grupacije i ideje, moramo se podsećati na događaje koji su doveli do najvećih stradanja u istoriji čovečanstva, i to ne samo 9. novembra. Nažalost, u Zrenjaninu se pojavljuju grafiti fašističke sadržine, pa iako je lokalna samouprava učinila određene korake u cilju njihovog potpunog nestajanja i uklanjanja, i ovom prilikom apelujemo na državne organe – ministartsvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo – da što efikasnije sankcionišu sve one koji promovišu ideje koje su odvele u smrt na desetine miliona ljudi – istakao je Marton.
 
 
O značaju antifašističke borbe koja je na ovim prostorima bila prisutna još od prvih dana Drugog svetskog rata govorio je Dušan Radaković, nekadašnji čelnik zrenjaninske opštine i član Saveza antifašista Srbije za Grad Zrenjanin, dok je istoričar i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković najavio održavanje tematskog školskog časa u ponedeljak, 10. novembra, u 13 sati, koji će biti posvećen upravo obeležavanju Svetskog dana borbe protiv fašizma. On je istakao da mlade generacije moraju imati saznanja o zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata i fašizma. 
 
Predsednik Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov istakla je da sa lokalnom samoupravom u Zrenjaninu postoji dobra saradnja i da se ona, kao i ostali predstavnici jevrejske zajednice u Zrenjaninu i članovi njihovih porodica, u gradu osećaju potpuno sigurno i doprinose negovanju tolerancije i multietničnosti na ovim prostorima.